Försvarsmakten Syd slog larm efter att 70 fordon hade försvunnit spårlöst. Nu har flera av dem återfunnits – i Ukraina. Där används de av ukrainska armén, med de svenska militära registreringsskyltarna fortfarande på plats.
Förra året avslöjades att flera militärfordon tillhöriga det svenska totalförsvaret hade skänkts till Ukraina, mot Försvarsmaktens tydliga direktiv. Men Försvarsmakten misstänker att flera fordon kan ha sålts, till förmodade mångmiljonbelopp.
Livestreamade sin stöld av militärt materiel
Skandalen med de försvunna militärfordonen avslöjades i september 2023, när Försvarsutbildarna i Ystad livestreamade hur tre svenska militärambulanser rullade iväg till Ukraina. Ambulanserna skänktes till volontärer i staden Nizjyn, som i sin tur lämnade dem vidare till den ukrainska militären, vilket lokaltidingen Nezhatin rapporterade om.
Men ambulanserna hade skänkts till föreningen Försvarsutbildarna av Försvarsmakten, med det uttalade syftet att ambulanserna skulle användas av det svenska totalförsvaret i händelse av krig eller kris.
– Grunden för att den här föreningen fick materiel av Försvarsmakten var att de skulle upprätthålla krisberedskapen, säger major Jan Bohman, kommunikasjonssjef på Södra militärregionen, till Expressen.
Viktigt krigsmateriel
Majoren Bohman får medhåll av Gabriella Westheim, säkerhetschef i Ystads kommun:
– Det här handlar om krigsmateriel som är viktigt för svenskt totalförsvar. Av allt att döma är det här en omfattande och oerhört allvarlig historia, säger Westheim till Ystads Allehanda.
Vid en inventering visade det sig att dock det inte bara var tre ambulanser som saknades. Enligt en redovisning från Försvarsmakten Syd har 70 000 föremål försvunnit.
Det handlar bland annat om 27 bandvagnar (Bv 206), terrängbil modell 11 (Tgb 11), terrängbil 13 (Tgb 13), en del i ambulansutförande, ledningsfordon, vanliga transportfordon, skotrar, hjullastare och truckar. Dessutom saknas ett 50-tal elverk och flera patrullbåtar.
”Allt är borta”
När över tusen bilar fastnade i snökaoset på E22 förra året var bandvagnar från Totalförsvaret viktiga för att kunna evakuera bilägare från kylan i de stillastående fordonen. Då fick Försvarsmakten stark kritik för att inte agera tillräckligt snabbt och kraftfullt, men räddningsaktionen hade kunnat vara effektivare – om en stor del av de militära elverken och fordonen inte hade ”försvunnit”.
– Det innebär att Ystad utgått från att de haft reservkraft till ålderdomshem, skolor och så vidare. Fordon som bandvagnar skulle kunna rulla med äldre och sjuka eller som på E22 i vintras när folk var fast ute i snön. Men allt det där är borta, säger major Bohman.
Ingen kan idag svara på var dessa fordon befinner sig. Vissa fordon ska enligt Försvarsmakten ha skrotats, medan man genom att spåra registreringsuppgifter har kunnat konstatera att andra har skänkts bort. Ett flertal militärfordon misstänks dock ha sålts, något som kan ha gett ett ordentligt ekonomiskt tillskott till säljarna.
– När man kommer med såna här laster dit så får man betalt där nere, vittnar andra stödorganisationer om. Det är stora pengar som vissa tjänar, säger Jan Bohman.
En halv miljon på ryska Blocket
Svenska bandvagnar av modellen Bv 206 finns relativt ofta till försäljning på Rysslands motsvarighet till Blocket, Avito. En Bv 206 kostar 400 000 till 600 000 kronor på Avito.
Personen som fattade beslutet att skänka bort totalförsvarets materiel var Mats Johansson, som uteslöts ur Försvarsutbildarna och nu utreds av Säpo.