Det råder intern oenighet i den norska regeringen om hur många kön det finns och om människor kan välja sitt eget kön. Detta enligt tidningen Aftenposten.
Debatten om det kontroversiella ämnet könsidentitet och transpersoner har blossat upp igen de senaste veckorna. Diskussionen började med att Dag Inge Ulstein, den nya ledaren för Kristelig Folkeparti (KrF), föreslog att könsidentitet skulle tas bort från skolans läroplan.
Nu har debatten nått regeringen – och de är inte överens med sig själva.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tycker inte att det är en bra idé att öppna upp för möjligheten att det finns fler än två kön. ”Man kanske inte ska ifrågasätta allt. En av sakerna är att det finns två kön – man och kvinna – i biologin”, säger Vedum till tidningen Dagbladet. Så det finns bara två kön? ”Självklart, det är ett biologiskt faktum”, understryker han.
Kultur- och jämställdhetsminister Lubna Boby Jaffery (Ap) placerar sig däremot på motsatt sida i debatten. Hon är tydlig med att könsidentitet är en personlig upplevelse och kan variera från person till person.
”Jag förhåller mig till regeringens politik, som är att vi ska ha en bra och inkluderande politik för queera och icke-binära i samhället. Arbeiderpartiet är också för att införa en tredje könskategori”, säger hon till Aftenposten.
Jaffery är välkänd som en politisk supporter av queersamhället. Hon väckte stor uppmärksamhet när hon visade brösten i somras när hon tog emot ett pris från Oslo Pride.
”Kön är mer komplext än bara två kön. Jag reagerar när människor inte erkänner transpersoner, icke-binära personer eller personer med könsinkongruens.”
Jaffery påpekar att Världshälsoorganisationen (WHO) hävdar att det finns icke-binära personer utöver män och kvinnor. Hon blir upprörd när barn omnämns som förvirrade och i behov av hjälp eller rådgivning för att komma till rätta med sitt medfödda kön.
”Det finns en utbredd professionell enighet om att kön är komplext och att det finns människor som känner att de inte passar in i en enkel tvådelad könsmodell.”
Lubna Jaffery blir också provocerad av KrF:s fokus på att förändra läroplaner och kursplaner:
”Att politiker ska bestämma hur böckerna i norska skolor ska utformas är en amerikanisering av norsk politik. Det vill jag inte vara en del av”, säger hon till Aftenposten.