Efter en försöksperiod på två år ger de lokala myndigheterna i Köln nu alla moskéer i staden permanent tillstånd att använda böneutrop för att kalla in till fredagsbönen.
Enligt de lokala myndigheterna hade det vid utgången av försöksperioden inte skett något brott mot de överenskomna villkoren, och därför fortsätter upplägget på obestämd tid, skriver Die Welt.
Kölns borgmästare Henriette Reker (oberoende) hade inlett pilotprojektet, som från början var planerat att pågå i två år, och som moskésamhällen i Köln kunde delta i, med hänvisning till den religionsfrihet som är inskriven i grundlagen.
Kommunerna var dock tvungna att uppfylla vissa villkor för att få ett godkännande. Till exempel fick utropet inte vara längre än fem minuter och inte överstiga en viss volym. Det kunde höras en gång på fredagar mellan kl 12.00 och 15.00 utan att upprepas.
Tillstånd för böneutrop är kontroversiella i Tyskland, och många har protesterat vid tidigare tillfällen, som när 14 000 personer skrev under en protest mot böneutrop i Herford, Rheinland-Westfalen, 2021.
Die Welt antyder att det inte finns några respektabla människor som har protesterat i Köln:
Enligt staden kom det också en del negativ feedback från invånarna, särskilt i början av projektet. Men enligt rapporten fanns det bara ett fåtal konstruktiva kommentarer. ”Många av mejlen innehöll stötande innehåll och uttalanden, inklusive innehåll som kunde anses vara brottsligt.” Efter cirka två veckor hade antalet brev minskat kraftigt.
Under försöksperioden har endast en moské i Köln använt sig av den tillfälliga tillgången till böneutrop, och det är den moské som tillhör det turkisk-islamiska förbundet Ditib, den största i Tyskland, som invigdes av Turkiets islamistiske president Recep Tayyip Erdoğan i 2018.
En muezzin har kallat fredagsböner i den centrala moskén tillhörig den turkisk-islamiska förbundet Ditib i Köln-Ehrenfeld sedan oktober 2022. Det har tidigare diskuterats mycket om det högtalarbaserade böneutropet, eftersom kritiker ser Ditib som en förlängning av den turkiska religiösa myndigheten i Ankara.
Det väcker frågan om hur många andra moskéer i Köln som nu kommer att börja med böneutrop efter att militanten Ditib har gått till fronten.
På 1990-talet, när Turkiet hade en mer sekulär regim än idag, fängslades den yngre islamisten Erdoğan efter att ha lanserat parollen ”Moskéerna är våra baracker, kupolerna våra hjälmar, minareterna våra bajonetter och de troende våra soldater”.