×

Nyheter

Efter kollapsen av Olaf Scholz trepartiregering mellan det socialdemokratiska partiet (SPD), det fria demokratiska partiet (FDP) och De gröna i Tyskland går det nu mot nyval den 23 februari 2025.

Allt pekar i riktning mot att Tysklands kristdemokratiska union (CDU) tillsammans med sitt systerparti Kristsociala unionen i Bayern (CSU) kommer att bli störst.

De fackliga partierna kommer dock inte att få en klar majoritet i Förbundsdagen, och kommer därmed att behöva en koalitionspartner för att säkra en parlamentarisk majoritet i Tysklands lagstiftande församling. Frågan är bara vilken.

En opinionsundersökning som den tyska nyhetsmagasinet Stern publicerade på tisdagen visar att inget av regeringsalternativen är populärt, men att det minst impopulära verkar vara den gamla ”storkoalitionen” mellan CDU/CSU och SPD.

Grafik: Stern

I undersökningen säger 35 procent av de tillfrågade att de föredrar en koalition mellan CDU/CSU och SPD, 18 procent vill ha samarbete mellan de fackliga partierna och De gröna, medan 16 procent helst vill se CDU/CSU tillsammans med FDP.

Endast 4,2 procent vill ha ett samarbete mellan CDU/CSU, FDP och De gröna, ibland kallad Jamaica-koalitionen, eftersom de tre partifärgerna matchar den jamaicanska flaggans färger.

Undersökningen visar också att 66 procent av SPD-väljarna och 44 procent av CDU/CSU-väljarna välkomnar en ny ”storkoalition”, trots att båda lägren tröttnade på den under Merkels tredje och fjärde regeringsperiod (2013–2021).

Ett parti lyser med sin frånvaro i Sterns undersökning, och det är Tysklands för närvarande näst största parti, Alternative für Deutschland (AfD). Idén om AfD som en möjlig partner till CDU är fortfarande så tabu att möjligheten kamoufleras bland alternativet ”Övriga”, som får hela 27 procent. Att AfD utgör lejonparten av detta segment framgår tydligt av att ”Övriga” får hela 39 procent i de regioner som utgjorde det gamla Östtyskland.

Utsikterna för en koalition med FDP kan verka teoretiska. Enligt opinionsmätningarna är det långt ifrån säkert att partiet kommer över gränsen på fem procent (gul kurva i figuren).

Grafik: Süddeutsche Zeitung

Varken Fria väljare (FW, orange kurva) eller det gamla extremvänsterpartiet Die Linke (rosa kurva) verkar få plats i nästa Förbundsdag. Efter allt att döma får däremot det nya vänsterpopulistiska partiet Sahra Wagenknecht (BSW, violett kurva) det.

AfD verkar för övrigt, liksom FrP i Norge, ha fått ett litet uppsving efter Trumps valseger i USA. En färsk undersökning ger 19,5 procents stöd för Alice Weidels besättning. Men makten verkar lika avlägsen som tidigare.

Vad CDU och SPD kommer att kunna enas om efter det tyska valet är fortfarande en öppen fråga. Båda partierna har under många år varit drivande i såväl invandringspolitiken som klimat- och energipolitiken.

CDU-ledaren Friedrich Merz, som sannolikt blir nästa premiärminister, har visat verbala tecken på måttfullhet på båda fronterna. SPD har under sin tid i regeringen både bibehållit hög invandring och satt som mål att omvandla Tyskland till en ”klimatneutral” ekonomi.