×

Nyheter

I Nigeria riskerar 29 barn dödsstraff efter att de i fredags ställdes inför domstol för att ha deltagit i en protest mot landets rekordhöga levnadskostnader. Fyra av dem kollapsade i rätten på grund av utmattning innan de kunde vittna.

Associated Press skriver om fallet, som ännu inte har skildrats av norska eller svenska medier.

Totalt 76 demonstranter anklagades för tio brott, inklusive förräderi, förstörelse av egendom, störning av den allmänna ordningen och myteri, enligt domstolsdokument som The Associated Press har tagit del av. De minderåriga är mellan 14 och 17 år gamla.

Frustration över levnadskostnaderna har lett till flera massprotester de senaste månaderna. I augusti sköts minst 20 personer och flera hundra greps under en demonstration som krävde bättre möjligheter och jobb för unga.

Dödsstraffet infördes i Nigeria på 1970-talet, men det har inte förekommit några avrättningar i landet sedan 2016, skriver AP.

Akintayo Balogun, en privat advokat baserad i Abuja, säger att barnrättslagen inte tillåter att barn ställs inför rätta och döms till döden. För att de ska kunna ställas inför den federala högsta domstolen måste pojkarna vara över 19, säger Balogun.

Domstolen beviljade slutligen borgen på tio miljoner naira (5 900 USD) för var och en av de åtalade och satte strikta villkor, sade Marshal Abubakar, advokat för några av pojkarna.

”Ett land som har en skyldighet att utbilda sina barn bestämmer sig för att straffa dessa barn, som har suttit fängslade i 90 dagar utan mat”, säger Abubakar.

Trots att Nigeria är en av de största råoljeproducenterna i Afrika är landet fortfarande ett av världens fattigaste, skriver AP. Utbredd korruption gör att offentliganställdas livsstil sällan speglar befolkningens. Vårdpersonal strejkar ofta i protest mot låga löner.

Landets politiker och lagstiftare, som ofta anklagas för korruption, är bland de högst betalda i Afrika, inklusive presidentens fru.

Nigerias befolkning är den största på den afrikanska kontinenten, med över 210 miljoner människor. De är också bland de hungrigaste i världen, och regeringen har kämpat för att skapa jobb. Inflationen är också på den högsta i 28 år och den lokala valutan, nairan, är rekordlåg gentemot dollarn.

Enligt Norad, den norska myndighet som arbetar för att säkerställa effektivt bistånd, gav de nästan 300 miljoner norska kronor i bistånd till landet 2023.

De två framgångshistorier de har från Nigeria är att det byggdes ett bibliotek i landet som tillhandahåller gratis böcker på 85 språk och att transparens ökar skatteintäkterna från oljesektorn, vad det nu betyder.