De nordiska och baltiska länderna lovar ”hindra, bestrida och slå tillbaka” rysk aggression och ytterligare öka stödet till Ukraina. Donald Trumps plan för fred avvisas och regeringscheferna förklarar att man ”stöder den ukrainska segerplanen”.
Under onsdagen och torsdagen kommer regeringschefer från Sverige, Danmark, Finland, Norge, Estland, Lettland och Polen träffats på Harpsund i Sörmland. Den inledande dagens diskussioner handlade, enligt regeringens pressmeddelande, om de transatlantiska relationerna och regional säkerhet i Östersjöregionen, samt det fortsatta långsiktiga stödet till Ukraina.
Möte resulterade i ett uttalande, som skrivits på även av Litauen och Island. I detta förklarar de nio länderna att man avvisar alla planer på fred i Ukraina. Kravet från de nordiska och baltiska länderna är en ”rättvis och hållbar fred”, vilket i klartext innebär att Ryssland ska besegras.
Regeringscheferna förklarar att man betraktar Ryssland som ”det mest betydande och direkta hotet mot vår säkerhet på lång sikt”, och att ”Ukraina måste kunna segra”. Trots att länderna är de största bidragsgivarna per capita av militärt bistånd till Ukraina, kommer man därför att ytterligare stärka sitt stöd till Ukraina. Detta ska ske både genom stöd till den ukrainska försvarsindustrin och genom investeringar i ammunition och militärt materiel.
Nedan följer uttalandet i sin helhet:
”Vi, regeringscheferna för Danmark, Estland, Finland, Lettland, Norge, Polen och Sverige träffades idag i Harpsund, Sverige, vid en avgörande tidpunkt för vår säkerhet. Som ett resultat av detta toppmöte har alla ledare för de nordisk-baltiska länderna och Polen kommit överens om följande:
Vi är fast beslutna att axla vårt ansvar för den euro-atlantiska säkerheten när vi står inför allvarliga säkerhetshot och utmaningar. Vi förenas av en gemensam uppfattning om hot och beredskap att göra vad som behövs för att motverka dem. Det transatlantiska bandet är oumbärligt, och vi kommer att öka våra kollektiva ansträngningar för att hålla oss själva och alla våra allierade säkra.
Vi kommer att stärka vårt stöd till Ukraina. Våra länder är de största bidragsgivarna per capita av militärt bistånd till Ukraina och vårt stöd kommer inte att vackla. Ukraina måste kunna segra mot Rysslands aggression, för att säkerställa en omfattande, rättvis och varaktig fred. Under de kommande månaderna kommer vi att öka vårt stöd, bland annat till den ukrainska försvarsindustrin, och vi kommer att investera i att göra mer ammunition tillgänglig för Ukraina. Ukrainas mod och motståndskraft kommer att backas upp av starkt och ståndaktigt stöd från våra länder där militär hjälp är en integrerad del. Vi uppmuntrar andra att göra detsamma.
Vi stöder den ukrainska segerplanen. Vi är engagerade i en omfattande, rättvis och varaktig fred för Ukraina och dess fullständiga europeiska och euro-atlantiska integration.
Ryssland är fortfarande det mest betydande och direkta hotet mot vår säkerhet på lång sikt. Rysslands illegala anfallskrig mot Ukraina och ökande användning av hybridaktioner har krossat fred och stabilitet i det euro-atlantiska området och allvarligt undergrävt den globala säkerheten. Vi kommer att arbeta tillsammans för att begränsa, bestrida och motverka Rysslands aggressiva och mycket konfronterande handlingar samt att säkerställa dess fulla internationella ansvarighet för brottet aggression. Tillsammans med våra allierade är vi fast beslutna att stärka vår avskräckning och vårt försvar, inklusive motståndskraft, mot såväl konventionella som hybrida attacker, och att utöka sanktionerna mot Ryssland såväl som mot dem som möjliggör Rysslands aggression, vilket hotar vår gemensamma säkerhet.”
Under torsdagen kommer statsminister Ulf Kristersson och Polens premiärminister Donald Tusk att hålla bilaterala överläggningar och underteckna ett nytt strategiskt partnerskap mellan Sverige och Polen.
Sveriges statsminister har bjudit in till toppmötet, som sker mot slutet av Sveriges ordförandeskap i det informella utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet NB8.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.