Nyligen blev ambulansen som Ken-Willy Rødberg färdades i attackerad av en person med svärd i Skien. Efter 25 år på vägarna upplever han allt oftare hotfulla situationer. Detta rapporteras av NRK.
Situationen blev plötsligt mycket farlig. När ambulansen anlände till adressen vid Falkum i Skien möttes de av en person med svärd.
Personen hotade dem och gick till attack mot bilen. Polisen på plats var till slut tvungen att använda elchockvapen för att få situationen under kontroll.
Lyckligtvis blev ingen skadad den här gången. Ken-Willy Rødberg, ambulanssjukvårdare vid Telemark sjukhus, medger dock att han kan bli rädd på jobbet.
”Det är i de situationer där vi blir hotade av patienter.”
Händelsen i Skien är inte unik. Förra året genomfördes cirka 788.300 ambulansuppdrag med bil, ambulansflyg och båt i Norge, enligt siffror från Statistisk sentralbyrå (SSB).
I allt fler fall utsätts de anställda för våld och hot. Det norska ambulansförbundet inser att vardagen har blivit mycket tuffare.
”Det är tragiskt att vi har kommit dit vi är i dag”, säger Ola Yttre, ledare för Ambulansförbundet.
Det är inte många år sedan ambulansen kunde lämnas med öppna dörrar. De anställda var hjälpredor och respekterades för det. Tyvärr är den tiden över nu, även i Norge.
”Vi har dagliga incidenter med våld och ibland mord. Vi är inblandade i många av dessa händelser, och det kräver utbildning”, säger Yttre till NRK.
Det får de inte tillräckligt av som det är i dag, och anledningen är ofta brist på försäkringar, menar Yttre.
Polisen och försvarsmakten har det under övningar, men inte de som arbetar inom ambulanssjukvården. Detta innebär också färre övningar i verkliga situationer.
”Ambulanspersonal bör utbildas för att kunna hantera alla situationer när vi ser hur samhället utvecklas med våld och hot.”
Arbets- och inkluderingsdepartementet i Støre-regeringen utreder nu om begreppet arbetsolyckor ska ändras, skriver statssekreterare Ellen Bakken (Ap) i ett mejl till NRK.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.