×

Nyheter

Arbets- och inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap), som är ansvarig för integration i den norska regeringen, har besökt Somalia och Kenya för att diskutera koranskolor. Detta rapporteras av NRK.

På den norska ambassadens område i Kenya, bakom höga skyddsmurar, träffar ministern personal från andra västerländska ambassader i Nairobi. Australien, Storbritannien, Nederländerna och Sverige är representerade. De talar alla om samma problem: Unga människor med somalisk bakgrund som av sina familjer skickas till tuffa koranskolor. De sägs ha blivit för ”västerländska” eller hamnat i kriminalitet.

DN varnar: Somalier känner inte igen sig utanför Rinkeby

Sahfana Ali Mubarak på norska ambassaden i Kenya berättar att hon varje halvår får 40-50 nya fall att arbeta med, desperata somaliska ungdomar som ber om hjälp att återvända till Norge.

Minister Brenna deltog också i ett hemligt möte i Mogadishu i Somalia. Hon reste tillsammans med beväpnade vakter från norska polisens säkerhetstjänst (PST). Somalia kan vara ett farligt land.

Brenna träffade flera politiker i Mogadishu, bland annat vice ministern för familje- och människorättsdepartementet, Hanan Abdiasis Barre. Det visar sig att hon talar norska eftersom hon växte upp delvis i Stavanger och Ørsta.

Barre säger att de somaliska myndigheterna också är bekymrade över förhållandena för barn från västländer. ”Ja, vi är bekymrade. Och vi försöker så mycket vi kan att samarbeta med de norska myndigheterna så att norsk-somaliska barn är trygga här i Somalia.”

Under ett officiellt besök i Norge i juni 2024 hävdade Somalias president Hassan Sheikh Mohamud att koranskolor är säkra för barn.

Den norska regeringen är å sin sida oroad och arbetar nu med flera förslag, bland annat ett reseförbud från Norge.

”Den här resan bekräftar att det kommer att bli mycket svårt att hjälpa barn så fort de är ute ur Norge. Vi måste göra mer för att förhindra att barn skickas ut ur landet. Därför tycker jag att vi måste överväga att införa ett utreseförbud i de fall där det finns misstanke om att barn skickas ut mot sin vilja”, säger Tonje Brenna.

”Det är en stor paradox att skicka barn från det trygga Norge till Somalia, som på många sätt är otryggt. Det understryker varför det är så viktigt att vi får ett slut på detta. Norska barn ska inte skickas utomlands mot sin vilja”.

Lämna ett svar