×

Nyheter

”Svenska förhållanden är på väg att bli nordiska förhållanden”. Så lyder varningen i en debattartikel i den norska tidningen Nettavisen.

Varningen har undertecknats av ledarna för de fem största polisförbunden i Norden: Katharina von Sydow från Polisförbundet, Heino Kegel från Politiforbundet i Danmark , Jonne Rinne från Suomen Poliisijärjestöjen Liitto i Finland, Unn Alma Skatvold från Politiets Fellesforbund i Norge och Fjölnir Saemundsson från Landssamband Lögreglumanna på Island.

De fem menar att uttrycket ”svenska förhållanden” som en beskrivning av allvarlig brottslighet kan beskriva en utveckling som påverkar hela Norden. Vi måste därför nu betrakta detta som ”nordiska förhållanden”.

I Sverige dödar barn andra barn. Landet upplever många bombdåd och den systemhotande brottsligheten växer.

I Danmark har säkerhetsläget varit allvarligt och hotnivån hög under en längre tid. Gäng beställer mord och attentat av unga kriminella i Sverige. Den danska polisen satsar stora resurser på underrättelseverksamhet, samtidigt som medborgarna utsätts för våld och hot.

Norge upplever en negativ trend med ökande kriminalitet bland unga. Kriminella nätverk, inklusive gäng från Sverige, är närvarande i hela landet och är inblandade i våld, kidnappningar och bedrägerier.

Kriminella nätverk från Sverige är även aktiva i Finland. Även på Island är antalet mord rekordhögt.

Brottsligheten har nått sådana proportioner att den nordiska polisen omöjligen kan arbeta på samma sätt som tidigare. Representanterna för polismyndigheterna i Finland, Sverige, Danmark, Island och Norge ser flera åtgärder som behöver vidtas för att bekämpa brottsligheten.

Alla de nordiska länderna behöver fler poliser. Det behöver också göras mer för att stärka polissamarbetet i Norden. För att utveckla nya arbetsmetoder i kampen mot gränsöverskridande brottslighet måste de fackliga organisationerna involveras.

Förebyggande arbete betonas också. Alla länder måste göra mer för att stoppa rekryteringen till kriminella nätverk. En välfinansierad skola och socialtjänst samt möjligheten att arbeta och integreras i samhället är mycket viktiga faktorer för att ge barn och ungdomar framtidstro. Mer behöver göras för att Norden ska bli en säkrare och tryggare plats, skriver författarna i Nettavisen.