×

Nyheter

Storbritannien borde alliera sig med USA på handelsområdet istället för att knyta närmare band till den ”socialistiska modellen” i EU, anser en av Donald Trumps ekonomiska rådgivare.

Lockelsen är att låta britterna slippa de tullar på 20 procent som Trump förväntas införa efter att han tagit över Vita huset. Varor från Kina kan drabbas av en tull på upp till 60 procent och rädslan för ett handelskrig är tydlig.

Stephen Moore stöder Trump i hans förberedelser inför maktövertagandet i Washington D.C. Han sa att den tillträdande presidenten hade mandat att införa tullar, och att han sannolikt skulle göra det i ett försök att stärka amerikansk industri och skapa fler jobb, skriver The Times.

Moore sa att USA skulle vara ”mindre intresserade” av ett frihandelsavtal med Storbritannien om landet närmar sig EU. Men Keir Starmer arbetar just för att närma sig Bryssel för att rädda en allt svagare brittisk ekonomi.

Bank of Englands centralbankschef Andrew Bailey uppmanade i veckan regeringen att återuppbygga handelsförbindelserna med EU, och hävdade att Brexit hade ”tyngt ner” ekonomin.

Stephen Moore har ett helt annat förslag.

– Jag har alltid sagt att Storbritannien måste bestämma – vill man gå i riktning mot den europeiska socialistiska modellen, eller vill man gå i riktning mot den fria marknaden i USA? På senare tid verkar det som att de rör sig mer i riktning mot en europeisk modell, och om så är fallet tror jag att vi skulle vara mindre intresserade av att ha [ett frihandelsavtal]…

– Jag hoppas att de skulle gå mot frihet, men det verkar inte vara fallet med tanke på budgeten som de precis lade fram i London.

Ett sådant avtal skulle gynna båda länderna, tror Moore. Han pekar också på det speciella förhållandet mellan USA och Storbritannien, ett förhållande som inte finns mellan USA och Tyskland, Frankrike eller övriga Europa.

Det finns dock vissa problem på jordbruksfronten, som att USA tillåter klorbehandlad kyckling och hormonbehandlat nötkött. Britterna är ovilliga att tillåta import av sådana varor. Finansminister Rachel Reeves är tydlig:

– Vi kommer inte att tillåta att brittiska bönder underskrids av olika regler och förordningar i andra länder.

Men samtidigt kommer den brittiska ekonomin att drabbas hårt om de inte ingår ett frihandelsavtal med USA.

National Institute of Economic and Social Research sa att de hade beräknat att USA:s tullar skulle halvera Storbritanniens BNP-tillväxt och öka inflationen med tre till fyra procentenheter. Detta kommer att ge ett ytterligare hål på 21,5 miljarder pund i Reeves ekonomi.

Moore säger att han själv föredrar frihandel, men tror ändå att tullar kommer att bli verklighet, eftersom sådana åtgärder är populära hos den amerikanska befolkningen.

EU arbetar med planer för hur man ska bemöta sådana tullar med motattacker. Oavsett måste Labourregeringen välja vilken handelspartner man ska satsa på.