Reaktionerna är blandade i Väst efter Internationella brottmålsdomstolens (ICC) arresteringsorder på Benjamin Netanyahu och Yoav Gallant. USA är avvisande, medan EU:s utrikeschef Josep Borrell säger att ICC:s beslut ska ”respekteras och genomföras”.
USA är kategoriskt i sitt avslag, rapporterar Reuters.
Talesmannen för Vita husets nationella säkerhetsråd: ”USA avvisar bestämt domstolens beslut att utfärda arresteringsorder för höga israeliska tjänstemän. Vi är fortfarande djupt bekymrade över åklagarens brådska att utfärda arresteringsordern och de oroväckande procedurfel som ledde till detta beslut.”
Den republikanske senatorn Lindsey Graham, en nära allierad till den tillträdande presidenten Trump: ”Rätten är ett farligt skämt. Nu är det dags för den amerikanska senaten att agera och sanktionera detta oansvariga organ.”
Medan en helt annan ton kommer från Kanada:
”Det är väldigt viktigt att alla följer internationell lag”, sade premiärminister Justin Trudeau och tillade att Kanada kommer att följa beslut från internationella domstolar.
Borrell anser att arresteringsordern inte är politisk:
EU:s utrikeschef Josep Borrell sa att ICC:s arresteringsorder mot Netanyahu och Gallant inte är politiska och att domstolens beslut bör respekteras och genomföras.
Flera europeiska stater ansluter sig till Borrells linje, till exempel Nederländerna
Nederländernas utrikesminister Caspar Veldkamp sa till parlamentet: ”Nederländerna respekterar naturligtvis ICC:s oberoende”, och tillägger ”Vi kommer inte att engagera oss i icke-nödvändiga kontakter och vi kommer att följa upp arresteringsorderna. Vi följer till fullo Romstadgan för ICC.”
Irland
Irlands premiärminister Simon Harris kallade arresteringsorderna ”ett extremt viktigt steg” och tillade att Irland respekterade ICC:s roll och att alla som kan hjälpa ICC att utföra dess viktiga arbete måste göra det ”som en brådskande fråga”.
och Schweiz:
Det schweiziska federala justitieministeriet sa att det är skyldigt att samarbeta med ICC enligt Romstadgan och skulle därför behöva arrestera Netanyahu, Gallant eller Masri om de reser in i Schweiz och utlämnas till domstolen.
Tonen är lite mer reserverad i Frankrike,
Christophe Lemoine, talesman för det franska utrikesministeriet, sa att det franska svaret på arresteringsordern skulle vara ”i linje med ICC:s stadgar”, men avböjde att säga om Frankrike skulle arrestera ledaren om han kom till landet. ”Det är en juridiskt komplicerad fråga”, sa han.
Storbritannien
Storbritannien respekterar ICC:s självständighet, sade en talesman för premiärminister Keir Starmer, utan att bekräfta om Storbritannien skulle upprätthålla teckningsoptionerna.
och Sverige:
Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard sa att Sverige och EU ”stödjer domstolens viktiga arbete och värnar om dess oberoende och integritet”. Det är svenska polismyndigheter som beslutar om personer som omfattas av ICC:s arresteringsorder ska gripas på svenskt territorium, tillade hon.
Arresteringsorderna tas emot svalare i Österrike, som trots allt böjer sig för ICC:
Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg kallade arresteringsordern obegriplig och löjlig, men Schallenbergs kansli sa också att Österrike som part i Romstadgan var skyldigt att genomföra ICC:s arresteringsorder.
Italien är också reserverat:
Italiens utrikesminister Antonio Tajani sa att Rom, tillsammans med sina allierade, skulle bedöma hur man ska tolka beslutet och agera gemensamt. ”Vi stöder ICC … domstolen måste spela en juridisk roll och inte en politisk roll”, tillade han.
Norge, å andra sidan, följer Borrells linje:
Norges utrikesminister Espen Barth Eide sa: ”Det är viktigt att ICC utför sitt mandat på ett ansvarsfullt sätt. Jag är övertygad om att domstolen kommer att behandla fallet baserat på de högsta standarderna för en rättvis rättegång.”