Dansk medias åttaåriga demonisering av Donald Trump kulminerade dagen före presidentvalet, då Berlingske under rubriken ”Europas största rädsla” publicerade en helsidesbild på dåvarande presidenten Trump och Rysslands president Putin som utbytte ett rejält handslag. Detta var en subtil hint till läsarna om vad som väntar oss om de två fascistiska typerna återupptar samarbetet. Man skulle kunna tro att omvalet av Trump skulle få dansk media att tona ner svartmålningen av Trump, men så blev det inte. Tvärtom svämmades både DR och TV 2 över av varningar om vilka katastrofer som väntar när Trump är tillbaka i Ovala kontoret.
Berlingskes ledare varnade onsdagen den 6 november för att Trumps omval ”öppnar upp för en mörk tid”. Samma dag var tidningen full av artiklar som hamrade på Trumps karaktär och agerande: ”Som president hade han varken förmågan eller viljan att leverera något annat än de dagliga raserianfallen och fotoshoots.” Med stormen på Capitol Hill genomförde Trump ”ett veritabelt försök till kupp mot det amerikanska parlamentet och en skändning av konstitutionen”, som under ”George Washington och Thomas Jefferson skulle ha utlöst en dödsdom för förräderi”. ”Trumps omval borde sända kalla kårar nerför ryggraden på varje frihetsälskande europé”. Alla stora medier är överens om att den nyvalde presidenten kommer att kosta Danmark dyrt i form av förlorade exportintäkter och tusentals förlorade jobb.
Om vi bortser från medias klagande, ylande och sorgebearbetning träder dock en annan verklighet fram om vi tittar på vad Trump faktiskt gjorde förra gången han var president, och vad han tänker göra under de kommande fyra åren. Vi kan förvänta oss att han på sin första dag i ämbetet kommer att benåda de långtidsdömda för deras olagliga inträde i Kongressen den 6 januari 2021. Domstolen behandlade dem som förrädare och inte som de sinneslösa bråkmakare de verkligen var. Om du verkligen tror att pöbelupploppen den 6 januari var ett försök till statskupp, då vet du ingenting om hur man planerar och genomför en riktig statskupp. Trump vill stärka gränssäkerheten och slutföra byggandet av de murar och staket som Biden stoppade 2021. Han vill utvisa alla illegala migranter som dömts för brott, och förmodligen en hel del fler som inte kvalificerar sig för uppehålls- och arbetstillstånd.
Det finns ingen anledning att frukta att Trump kommer att isolera USA bakom höga tullmurar, som dansk media gärna fantiserar om. Den tillträdande presidenten är fullt medveten om den enorma betydelse världshandeln har, även för den amerikanska ekonomin. Trump kommer inte att göra något som kommer att göra livet svårt för de amerikanska globala företagen som finns över hela världen: läkemedelsindustrin, petrokemi, maskiner, instrument, banker och finansiella tjänster. För att inte tala om McDonald’s, Pepsi, Coca-Cola och Hollywoods film- och tv-produktioner. När Trump senast var president nära fördubblades den danska exporten till USA och 2019 ersatte USA Tyskland som Danmarks största exportmarknad. Trump är främst ute efter att straffa Kina, som manipulerar sin valuta, produktionskostnader och statliga subventioner för att skapa orättvisa konkurrensfördelar på den amerikanska marknaden. Men han vill också straffa EU som genom tullar och en rad särskilda krav på miljö, ursprungs- och omsättningsskatter gör allt för att hålla amerikanska jordbruksprodukter borta från EU-marknaden. När såg du senast en amerikanskt uppfödd grillkyckling i en dansk stormarknad?
Trump kommer att tillåta nya borrningar efter gas och olja för att göra USA självförsörjande på energi igen. Han kommer att återuppta byggandet av oljeledningen Keystone XL från Kanada till Houston i Mexikanska golfen, och han kommer att stödja produktionen av bensindrivna bilar, vilket kommer att skapa tusentals nya jobb. Bilhandlare kämpar redan för att bli av med sina elbilar och Hertz gjorde sig precis av med hela sin flotta av elbilar, som var för dyra i drift, krävde dyra reparationer och var impopulära bland kunderna.
Precis som 2016 kommer president Trump att genomföra en översyn av reglerna för att göra det lättare att starta och driva småföretag, som drabbades hårt av covid-restriktioner och den omfattande byråkratin under Biden-Harris. Vi kan förvänta oss en radikal skattereform som sänker inkomstskatten, bolagsskatten och tjänsteskatten. Trump kommer att stimulera konkurrensen och tillgången på varor för att sänka de skyhöga priserna på mat, energi och byggmaterial. Idag finns det inga ägg-och-bacon-mackor i matlådan hos den amerikanske arbetaren. En bricka med tio ägg kostar mellan 35 och 45 svenska kronor. Vi kan se en liknande prischock för bensin och värme.
Trump kommer att slå hårt mot Iran, som kan se fram emot kvävande ekonomiska sanktioner som kommer att isolera prästerskapet och förhindra Irans fortsatta finansiering av Hamas och Hizbollah. Israel kommer att få fullt politiskt och militärt stöd, och löften om hjälp att försvara Taiwan kommer att ges om kineserna begår militära idiotier. Trump har lovat att avsluta kriget i Ukraina, men det verkar vara en omöjlig uppgift. De ryska förlusterna uppskattas av experter till minst 300 000 man, förmodligen många fler. Det kommer att bli svårt att övertala Putin att lämna de ockuperade områdena, eftersom den fruktansvärda förlusten av ryska liv då kommer att ha varit förgäves. Omvänt kommer Zelenskyj aldrig att acceptera en fred som införlivar den ockuperade Donbasregionen med Ryssland. Det kommer att bli en svår nöt att knäcka för Trump, förmodligen för tuff.
Slutligen kan vi förvänta oss stora omvälvningar i rättsväsendet, som under Biden har politiserats och mobiliserats för att åtala regimmotståndare. En stor del av den statliga administrationen kommer också att struktureras om, med tusentals Obama–Biden-lojalister fortfarande på plats; dessa saboterade Trumps reformer förra gången han var president. Det kommer inte att hända igen.
Även med en parlamentarisk majoritet bakom sig kommer president Trump inte att lösa alla problem och utmaningar som ligger framför honom, men vi kan lugnt anta att världen kommer att bli bättre än under Biden–Harris fyra år.