×

Nyheter

– Vi packar in något i världens mest avancerade matsmältningssystem. Det är klart att det inte är bra för varken kon eller människan, säger ekologiska lantbrukaren Øystein Hauffen till Document.

Flera forskningsrapporter pekar på att den artificiella metanhämmaren Bovaer kan vara skadlig för människor och djur. Samtidigt hävdar TINE att detta inte på något sätt är skadligt, och det är officiellt godkänt av myndigheterna.

Document fick en pratstund med en ekologisk bonde som heter Øystein Hauffen. Han är 55 år och driver tillsammans med sin fru Skrattåsen Gård i Trøndelag som producerar rena, ekologiska grönsaker. Han är milt uttryckt skeptisk till att så stora åtgärder vidtas utan en mer grundlig utredning.

– Det kommer från ett elitistiskt sätt att tänka: att kon måste ha den här substansen, för vi ska genomföra det gröna skiftet. Men när vi ser på det med egna ögon ser vi att det här omöjligen kan vara bra för varken människor eller kor, säger Hauffen.

– Måste göra ordentlig research innan vi gör det

Han har ett brinnande engagemang för djuren på gården, och är mycket mån om djurens välfärd.

– Jag är ingen forskare, och det vill jag förtydliga. Men när man minskar metanutsläppen när kon idisslar, då måste något i matsmältningssystemet förändras. Då måste vi vara medvetna om att vi manipulerar med världens mest avancerade matsmältningssystem, säger Hauffen till Document.

Norsk klimatmjölk blandas med vanlig mjölk: Kopplas till sämre spermiekvalitet

Bonden har registrerat att flera andra har granskat ämnet Bovaer, och undersökt den forskning som har gjorts, och han litar mer på dem än de som är redo att tjäna stora pengar på produkten.

– Det kan finnas indikationer på att korna har lägre foderintag efteråt. Det finns flera rapporter jag har sett som inte är positiva. Det betyder att det inte är bra för kon, och om det inte är bra för kon så är det inte bra för mjölken. Så enkelt är det, säger Hauffen till Document.

– Måste vara försiktiga

Han menar att allt nytt och konstgjort som vi skapar i laboratorier och introducerar i livsmedel eller i form av vacciner måste undersökas grundligt – och han menar att det inte har gjorts här.

– Vi måste vara försiktiga. För det har varit så många fall där vårt förtroende har brutits. Det kan inte vara så att vi bara ska hålla käften och låtsas som att ingenting har hänt. Det handlar om vår mat! säger den engagerade bonden.