New Yorks guvernör Kathy Hochul undertecknade på torsdagen en lag som kräver att företag som har släppt ut flest växthusgaser sedan år 2000 ska betala 75 miljarder dollar i böter.
Syftet med böterna är att samla in pengar för att reparera skador som orsakats av extrema väderhändelser, skriver New York Times.
Lagen, kallad Climate Change Superfund Act, kräver att företagen som ansvarar för de flesta av koldioxidutsläppen mellan 2000 och 2024 ska betala cirka 3 miljarder dollar varje år i 25 år.
Företag som har använt mycket fossila bränslen är, enligt guvernörens uppfattning, de ansvariga för väderskador:
”Med nästan varje förekomst av rekordstor nederbörd, värmeböljor och kuststormar belastas New York-borna alltmer med miljarder dollar i hälso-, säkerhets- och miljökonsekvenser från föroreningar som historiskt sett har skadat vår miljö”, säger guvernör Hochul.
Hochul utvidgar den införlivade principen om att förorenaren betalar till att även omfatta växthusgaser.
Lagen är inspirerad av den ursprungliga Superfund Act, som etablerades 1980 och kräver att företag betalar för sanering av giftigt avfall som härrör från incidenter som olje- och kemikalieutsläpp.
Det är i första hand olje- och gasindustrin som guvernören har i sikte:
Tanken är att avlasta skattebetalarna, som nu får ta en stor del av ansvaret för att finansiera sanerings- och begränsningsåtgärder efter väderkatastrofer. Lagen riktar sig särskilt till olje- och gasbolag, som har producerat mer än en miljard ton växthusgaser globalt under de senaste 24 åren.
Inom näringslivet tycker inte alla att detta är rätt:
Den nya lagen kommer orättvist att fokusera på energisektorn och stora företag, anser Ken Pokalsky, vice ordförande i Business Council, en statlig arbetsgivarorganisation, med 3 200 medlemmar.
”Berättelsen som detta presenterar är att orsaken till klimatförändringarna enbart är bränsleindustrin och storföretagen,” sa Pokalsky. ”Vi har alla dragit nytta av användningen av fossila bränslen under den tidsperiod som omfattas av denna lag, när det egentligen inte fanns några andra allmänt tillgängliga alternativ.”
Lagen i New York är inte den första i sitt slag:
New York är den andra delstaten att godkänna en version av Superfund-lagen, efter Vermont i somras. Båda delstaterna har, liksom stora delar av nordost, upplevt farliga och kostsamma översvämningar de senaste åren.
De företag som guvernör Hochul vill straffa kommer sannolikt inte att acceptera detta utan vidare:
Även nu när landshövdingen har skrivit under lagen återstår mycket att göra innan böter kan utdömas, enligt experter. Michael Gerrard, professor i miljörätt vid Columbia, förväntar sig att lagen ska utmanas i domstol.
En av premisserna för dessa juridiska utmaningar kommer sannolikt att fokusera på ”huruvida denna lag från en enda stat i praktiken lagligt fastställer nationell klimatpolitik,” sa Gerrard. Med andra ord kommer företag att hävda att det bör vara upp till kongressen, inte enskilda stater, om de måste betala för skador till följd av klimatförändringar.
Andra delstater, som Maryland, Massachusetts, New Jersey och Kalifornien, är redo att följa i Vermont och New Yorks fotspår, rapporterar New York Times.
Frågan är om lagstiftningen i delstaterna kan utmana en aviserad politisk kursändring från USA:s tillträdande president Donald Trump, som inte har någon förkärlek till klimatpolitik.