Geoffrey Hinton är en brittisk forskare som delade Nobelpriset i fysik år 2024, delvis för sitt arbete med artificiell intelligens (AI). Hinton väckte uppståndelse när han 2023 lämnade Google och varnade för en teknik som han själv varit med om att utveckla. Nu upprepar han sina varningar. Detta enligt The Standard.
Professor Hinton har kallats för AI:s ”gudfader”. Den brittisk-kanadensiske datavetaren säger dock att vi måste vara ”mycket försiktiga” och ”mycket eftertänksamma” när det gäller utvecklingen av artificiell intelligens, som han anser är en ”potentiellt mycket farlig teknik”.
Hinton säger att utvecklingen inom artificiell intelligens nu går ”mycket snabbare” än vad han skulle ha förväntat sig för bara tio år sedan. Han befarar att det inte har funnits tillräckligt med tid för att slutföra den forskning som han anser är nödvändig.
Medan hans arbete har lagt grunden för maskininlärning, en teknik som gör det möjligt för datorer att efterlikna mänsklig intelligens, har han på senare tid koncentrerat sig på att främja säkrare artificiell intelligens.
Förra året skapade han rubriker när han sa upp sig från sitt jobb på Google med hänvisning till att han var orolig för att ”dåliga aktörer” skulle använda tekniken för att skada andra.
I ett samtal med BBC Radio 4 Today reflekterar Geoffrey Hinton över hur långt han trodde att utvecklingen av artificiell intelligens skulle ha kommit när han påbörjade sitt arbete. Han trodde inte att vi skulle nå dagens nivå av teknisk utveckling så snabbt som vi har gjort.
”För den situation vi befinner oss i nu är att de flesta experter inom området tror att vi någon gång, förmodligen inom de närmaste 20 åren, kommer att utveckla artificiell intelligens som är smartare än människor”, säger Hinton. ”Och det är en mycket skrämmande tanke.”
Han tillägger: ”Jag brukar tänka på det som om man föreställer sig själv och en treåring – vi kommer att vara treåringarna och de kommer att vara de vuxna”.
Professor Hinton säger att han tror att AI kan ha samma inverkan på världen som den industriella revolutionen hade.