×

Nyheter

Ingen ville köpa norska mejeriproducenten Tines klimatmjölk, som fick korna att fisa mindre. Tine har nu börjat blanda denna mjölk med vanlig mjölk. Men flera forskningsrapporter pekar på möjliga negativa konsekvenser för människor.

De senaste dagarna har debatten rasat i sociala medier om hur mjölk som produceras med metanhämmaren Bovaer från Tine kommer att påverka vår hälsa.

Enligt myndigheterna och ledande klimatexperter är det ett stort problem att boskapen släpper ut stora mängder av växthusgasen metan. Det vill de nu minska genom att blanda in metanhämmare i fodret. I praktiken innebär det att korna ska fjäska mindre, för att rädda klimatet.

I juni 2023 meddelade Tine på sin hemsida att de ville satsa på Framtidsmjölk. Denna mjölk skulle produceras med minskade metanutsläpp från mjölkkor. Det innebar att de skulle använda produkten Bovaer i fodret. Men produkten floppade totalt och efter ett år tog Tine bort sin Framtismjölk från butikerna.


Framtidsmjölken blev en komplett flopp bland konsumenterna och försöket skrotades efter bara ett år. Foto: Tine och Q

Men det hindrade inte Tine från att fortsätta använda metanhämmare i mjölken. Det är bara det att denna mjölk inte kommer att samlas i separata tankar, utan säljas som vanlig mjölk. År 2030 kommer metanhämmaren Bovaer att användas i fodret till alla idisslare i hela Norge, deklarerade Tine på sin hemsida, som en del av projektet ”MetanHUB”.

Fakta om satsningen på färre fisar:

MetanHUB är ett forskningsprojekt för hela nötkreaturs- och smådjursnäringen, ledd av TINE, som ska bygga kunskap och dokumentation om metanreduktion i norsk matproduktion.

TINE, NMBU, Nibio, Nortura, Geno, NSG och Tyr är bland de aktörer som deltar i projektet. Kunskapen kommer sedan att delas med alla andra lantbruksaktörer som drar nytta av den, så att vi tillsammans levererar på lantbrukets klimatplan.

Projektet pågår i fyra år och olika typer av metanhämmare testas i fodret till norska idisslare. För närvarande bedrivs forskning på metanhämmaren Bovaer, även kallad 3-NOP.

År 2030 ska fodret användas till alla idisslare i Norge.

Forskningsprojektet får statligt stöd genom jordbruksuppgörelsen.

Källa: Tine

Men i Bovaer är en av de mest centrala ingredienserna 3-nitrooxipropanol (3-NOP). Studier har rapporterat en minskning av den absoluta och relativa vikten av testiklarna och bitestiklarna hos hanråttor som exponerats för 3-NOP. Detsamma gäller djurens spermakvalitet.

Enligt Tine hittar de inga spår av metanhämmarna i vare sig urin eller avföring från korna och det påverkar inte köttet eller mjölken.

Tine menar att det finns betydande utsläppsminskningar att vinna på att använda Bovaer med kor. Att ge produkten till tre kor kommer enligt dem att minska utsläppen motsvarande klimatutsläppen från en familjebil under ett helt år.

Men årskostnaden hos Bovaer är cirka 70-80 euro per ko. Det finns cirka 203 000 mjölkkor i Norge. Det innebär en total kostnad på 16,2 miljoner euro när alla mjölkkor ska byta till produkten. Det motsvarar 189 miljoner norska kronor, som med all sannolikhet kommer att behöva täckas av konsumenterna, antingen genom höjda priser eller skatter för subventioner.

Häller ut mjölken

Flera har reagerat starkt på att klimatmjölk nu blandas i andra produkter. En av dem som reagerade starkast var Rune Østgård som delar en video där han tömmer mjölk och slänger ost: