×

Ur flödet/i korthet

Politikerna ville att kossorna skulle sluta prutta. Svenska mejeriproducenter väljer därför att satsa på så kallad Bovaer-mjölk, trots att tillskottets konsekvenser för hälsan ifrågasätts.

Sociala media svämmar i dagarna över av inlägg som kritiserar att mjölkkor utfodras med Bovaer. Det ifrågasätts om mejeriprodukter gjorda på mjölk från ”Bovaer-kossor” är säkra för konsumenten och många går så långt som att kräva bojkott av produkterna. Filmer cirkulerar där upprörda konsumenter häller ut mjölk och kastar ost.

Men vad är egentligen Bovaer, och vilka mejeriprodukter är idag framställda av Bovaer-mjölken?

30 procent mindre kopruttar – för klimatet

Bovaer är ett fodertillskott för kor och andra idisslare, och finns till försäljning i Europa, Brasilien, Chile och Australien. Bovaer verkar genom att hålla nere enzymet som utlöser metanproduktionen i kons matsmältningssystem och genom att utfodra varje ko med en fjärdedels tesked Bovaer per dag, hoppas man kunna minska metanutsläppen från kossans rapar och pruttar med 30 procent.

Mejerikooperativet Arla inledde tester med Bovaer under våren 2022, genom att ge tillskottet till mjölkkor på fem av de tvåtusen anslutna gårdarna i Sverige. Men projektet genomfördes även på gårdar i Danmark och Tyskland. Totalt ingick 10 000 mjölkkor i testerna.

Beslutet att börja använda Bovaer grundar sig enligt Arlas presschef Max Wallenberg på politiska direktiv som kräver minskade koldioxidutsläpp och är en av flera pusselbitar i Arlas arbete för att nå sina klimatmål.

”Klimatförändringarna kräver snabba åtgärder. [—] Den senaste IPCC-rapporten om klimatförändringarnas effekter visar att det inte finns någon tid att förlora när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser. Arla arbetar redan hårt med hållbar mejeriproduktion och genom vår vetenskapliga innovation och vårt samarbete kan vi bidra till att uppnå en betydande minskning av utsläppen genom att ändra det foder som djuren äter varje dag och därigenom stödja djurens, människornas och planetens hälsa”, skrev Arla i ett pressmeddelande från april 2022.

Pausade tester

Drygt ett år senare, i maj 2023, meddelade Arla att testernas utfall varit ”mycket lovande” och att man planerade att skala upp försöken. Så blev det dock inte. Istället avbröts utfodringen med Bovaer helt – på grund av ekonomin. Kostnaden per ko beräknas till mellan 70 och 80 euro per år. Bovaer är helt enkelt för dyrt.

– Det är krav från politiken att utsläppen måste ner, men det blir en rejäl förlustaffär för bonden som redan har väldigt små marginaler. I Danmark får bönderna statligt stöd, det får inte våra bönder i Sverige. Tills finansieringen är löst pausar vi utfodringen med Bovaer, säger Max Wallenberg till Document.

Arla Sverige kommer att fortsätta med Bovaer när de ekonomiska frågorna löser sig.

– Exakt när det sker kan jag inte svara på idag, men det ligger inte långt borta, säger Max Wallenberg.

Ser inga problem med säkerheten

Kritiska röster pekar på att studier har visat att ämnet 3-nitrooxipropanol (3-NOP), som är en central ingrediens i Bovaer, har gett en minskning av den absoluta och relativa vikten av testiklarna och bitestiklarna hos hanråttor som exponerats för ämnet. Även djurens spermakvalitet har påverkats negativt.

Norsk klimatmjölk blandas med vanlig mjölk: Kopplas till sämre spermiekvalitet

Från Arlas håll ser man dock inga problem med säkerheten gällande produkter gjorda av mjölk från kor som utfodrats med Bovaer.

– Just nu florerar det spekulationer och osanningar i sociala medier. Som konsument är det klart att man blir orolig, det har jag full förståelse för. Men Bovaer är godkänt av EU och flera andra länder, och bryts ner naturligt i vommen. Det påverkar alltså varken mjölkkvaliteten eller kossan, betonar Wallenberg.

– Vi kommer aldrig att göra något som skadar djuren, det är prio ett för oss. Naturligtvis gör vi aldrig något som skadar konsumenten heller.

Svenska producenter satsar på Bovaer-mjölk

Samtidigt som den norska mejeriproducenten Tine har skrotat sin så kallade klimatmjölk på grund av den starka kritiken mot användningen av Bovaer, väljer Sverige att öka användningen av fodertillskottet för att nå de klimatmål som politikerna har satt upp.

Arla Sverige har inte gått vidare med användandet av Bovaer än, men andra mejeriproducenter väljer att satsa stort på tillskottet redan nu. Norrmejerier har exempelvis valt att basera en hel produktserie kallad Norrlogisk på Bovaer-mjölken. Norrlogisk mellanmjölk presenteras på följande sätt:

”[V]i kan bättre och för kommande generationer behöver vi göra mer. Som ett första steg har vi tagit fram Norrlogisk Mjölk. Korna får sojafritt foder, tillskott för minskat utsläpp av metangas, går i lösdriftsstall och har tillgång till bete på sommaren. Gårdarna använder endast grön el och klimatsmart gödsel, och transporterna körs på fossilfritt bränsle. Detta är bara några av åtgärderna som resulterar i en mjölk med lägre klimatavtryck än riksgenomsnittet. Det kallar vi Norrlogiskt. En mellanmjölk som är precis lika god och näringsrik, men som värnar om kommande generation, planeten och dig. Det här är bara ett smakprov på framtidsresan.”

Även Axfood och Gäsene mejeri är positiva till Bovaer och planerar i nuläget att producera alla sina hushållsostar på mjölk från kor som utfodrats med Bovaer.

”Metan från kor och andra idisslare utgör en stor del av växthusgasutsläppen från svenskt jordbruk. Nu har ett samarbete kring ett metanreducerade fodertillskott inletts, vilket ska leda till en hushållsost med lägre klimatpåverkande utsläpp, som når marknaden i vår”, skriver Axfood i ett pressmeddelande från den 13 november i år.

I samma pressmeddelande motiverar Marcus Jansson, vd på Gäsene Mejeri, användandet av Bovaer med att man vill ”positionera sig som ledande inom hållbarhet”.

Ingen märkning av Bovaer-produkter

Som konsument kommer det inte att gå att välja bort matvaror från kor som utfodrats med Bovaer, eftersom det inte finns något krav på märkning av produkterna.

– Tidigare har vi inte märkt produkterna, det finns ju inget från Bovaer kvar i mjölken och då behöver det inte stå i innehållsförteckningen. Dessutom har det berört så få gårdar. Men hur vi ska lösa det när det blir kommersiellt kan jag inte svara på, säger Arlas Max Wallenberg.

Axfood betraktar det som en fördel att Bovaer börjar användas i en produkt som kunderna redan är vana att köpa. Först ut är därför hushållsosten från Axfoods varumärke Garant.

”Att använda en välkänd och populär produkt som hushållsost är en fördel eftersom det minskar behovet av omfattande informationsinsatser eller marknadsföringskampanjer. Konsumenterna är redan bekanta med produkten, vilket gör det enklare att nå resultat och snabbare minska de klimatpåverkande utsläppen. Genom att välja Garant hushållsost kan konsumenten vara med och påverka utvecklingen”, skriver Axfood.