×

Ur flödet/i korthet

Officiellt tillträder han inte förrän den 20 januari, men världens ledare har redan börjat anpassa sig efter hans signaler. ”Vad har han tänkt sig?” frågar de nervöst i världens regeringskanslier.

Media fortsätter att framställa honom som en blandning av en bygalning och Mussolini, och som en fara för människor och djur. Men i maktens centrum tror de naturligtvis inte på de små opinionsspridarnas utgjutelser. De har noterat att Trump sitter med ett starkt mandat från det amerikanska folket och måste därför skynda sig att vara vänliga. De vet att USA fortfarande är världens stormakt och att det kan kosta dem dyrt att trotsa det.

Kontrasten mellan den avgående Biden-administrationen och Trumps tillträdande kunde inte vara tydligare. Medan Biden är i Afrika och mumlar några osammanhängande ord medan en lokal orkester försöker spela rent, befinner sig Trump i Paris.

Här är han inbjuden av president Emanuel Macron för att bevittna återinvigningen av Notre Dame de Paris fem år efter att den brann ner. Händelsen har stor betydelse för Frankrikes självförståelse, och den har inte mindre betydelse för den amerikanska.

Efter att under många år ha hängts ut som något katten släpat in, efter att ha blivit hånad av europeiska ledare och förtalad av europeisk press, är Donald Trump segerherren i Europa. Och det är den behövande Emanuel Macron klar över. Han hoppas kunna sola sig i Trumps ära efter det att hans egna lampor har slocknat. I EU är de förtvivlade, för de vet vad som väntar när pappa kommer hem och ställer stolen framför deras dörr.

Europeiska ledare kommer utan tvivel att se Notre Dames återinvigning som en chans att vända sig till den tillträdande amerikanska presidenten och signalera att de inte menade någonting illa med sina tidigare fördömanden av honom. Det var då, nu lever vi i nya tider, kommer de att säga.

Den amerikanska politiska kommentatorn, Samantra Maitra, konstaterar att Trumps intåg i Paris också ska ses som en uppmuntran till Europas högerflygel av konservativa och nationalister.

Budskapet är: Vi kunde göra det i USA och ni kan göra det i Europa.