×

Ur flödet/i korthet

Dramat kring det politiskt prestigefyllda batterifabriksprojektet Northvolt fortsätter. Så sent som 2022 tog bolaget in 1,1 miljarder dollar i kapital från globala investerare och planerade en börsnotering värd cirka 20 miljarder dollar. Onsdagen den 8 januari hölls en extra bolagsstämma för att besluta om bolagets framtida öde och det stod klart att Northvolt kommer att fortsätta sin verksamhet.

Det är inte helt förvånande att aktieägarna vill att Northvolt ska fortsätta sin verksamhet trots att bokslutet visar en förlust på hela 62 miljarder kronor utan att fabriken någonsin varit i närheten av att nå sina produktions- eller försäljningsmål. Bolaget är i praktiken ”too big to fail”, och det finns hopp i horisonten: En uppsägning av bolaget skulle innebära att alla aktieinvesteringar skulle gå förlorade.

Ett sådant beslut skapar dock inte värde i sig. Aftonbladet konstaterar att bolaget nu har några månader på sig att få ordning på ekonomi och verksamhet och undvika tvångslikvidation. ”Problemet är förstås att få in mer pengar till verksamheten. Hur många investerare är villiga att lägga ännu mer pengar i detta bottenlösa hål i hopp om att kunna göra en vinst i framtiden? Det får vi se.

Hög expansion, men liten produktion och otroligt stora förluster

Det har inte saknats «stora visioner och ambitiösa mål» från både politiker och ledningen för Northvolt. Löften om expansion och en ljus framtid har i själva verket varit ledningens största produkt, för även om Northvolt faktiskt har producerat batterier har produktionen aldrig levt upp till löftena och visionerna.

En av de största motgångarna kom när fordonsjätten BMW avbokade en order på batterier för elbilsdrift värd över 20 miljarder norska kronor. Orsaken var helt enkelt Northvolts problem med både kvalitet och produktionshastighet. De få batterier som faktiskt produceras har resulterat i en förlust på hela 32 miljoner norska kronor per batteri, och bolaget har satt ett uppskattat rekord på 7 miljoner svenska kronor i förlust per timme (!) Trots detta planerade ledningsgruppen (naturligtvis) att belöna varandra 2024 med ett bonusprogram på 59 miljoner norska kronor.

Northvolts ledning använder alla knep i boken utom att producera lönsamt

I november 2024 ansökte bolaget om tekniskt konkursskydd i USA för att skydda sig från att skickas till konkursdomstol i Sverige. Bolaget hade svårt att betala sina räkningar till underleverantörer och grundaren Peter Carlsson avgick som VD. Ändå står det klart att Northvolt behöver ännu mer pengar för att fortsätta verksamheten, men var de ska komma ifrån är fortfarande oklart efter onsdagens möte.

Problemen tillskrivs det faktum att marknaden för elbilar har havererat i Europa, samtidigt som Kina har växlat upp sin befintliga batteriindustri till den grad att marknaden är mättad och priserna sjunker. Men det är inte hela sanningen:

Faktum är att det aldrig funnits några förutsättningar för batterifabriker i Norden: Vi har varken råvaror, know-how, låga kostnader eller kunder. Faktum är att den nordiska batteriindustrin monterades ned på 1990-talet till förmån för Asien, av samma globalister som nu ska skapa ett ”grönt industriellt lyft” med batterifabriker. Slå det, om du kan.

Nortvolt är en politisk bebis, inte ett sunt företag

Nortvolt skulle konsolidera en «värdekedja» av batterifabriker från norr till söder i Skandinavien. Inte genom normala marknadskrafter, baserat på privata initiativ, med privata pengar för att uppnå lönsamhet på egen bekostnad och risk. Det är gammalmodigt: Hela det gröna industriäventyret var en fri fantasi från politikerna, och de betalade privata profitörer skattepengar för att förverkliga sitt eget luftslott. Det luftslottet är levande:

Löftena om massiva klimatbidrag såg till att Northvolt grundades 2015 av två före detta Tesla-chefer. Offentliga pengar gav bolaget ett falskt aktievärde, vilket i sin tur lockade privata investerare, och pengafesten var igång: Så sent som 2023 planerade bolaget att ta in mer än 5 miljarder dollar för att utöka sin verksamhet med fyra gigafabriker samt anläggningar för batteriåtervinning i Europa och Nordamerika. Och så är vi här, på randen till megakonkurs.

Totalt misslyckat och lika rikt

Grundaren och vd:n Peter Carlsson gick i pension den 21 november 2024, men behöll styrelseplatser och gick in i en roll som välbetald senior rådgivare. I en debattartikel i Dagens Industri efter sin avgång uppmanade han Europa att:

– Återfå tron på sig själv och kapitalisera på möjligheterna på den europeiska marknaden, för klimatutmaningarna kommer inte att ta en paus. Kina och USA kommer inte att ta en paus. Vi kan inte ta en paus. Det här är avgörande för den europeiska ekonomin, våra jobb och vårt sätt att leva.

Hur klimatutmaningar skapar ett överskott är en omtvistad fråga, den marknad han hänvisar till har misslyckats, och hur slår man Kina och USA när man börjar från noll? Varför ska man slå dem? Ingen har ett bra svar på det. Och vad sägs om att ta en paus och använda huvudet, istället för att låta sig styras av klimatpanik och brådska? Kan det vara något?

Vad som är avgörande för en liten familjeekonomi eller stor företagsekonomi är att den faktiskt gör en verklig vinst. De enda som gör vinst på Northvolt är grundarna och ledningen. Detsamma gäller för I morgon i Arendal, eftersom dessa chefer också har sitt sätt att tjäna pengar.