×

Nyheter

Världens största amerikanska kapitalförvaltare, BlackRock, drar sig ur Net Zero Asset Managers Initiative (NZAMI).

I ett brev till en kund som Reuters tagit del av förklarar bolaget beslutet med juridiska påtryckningar från olika myndigheter.

Mest troligt är att formuleringen främst syftar på de elva republikanskt styrda delstater i USA, med Texas i spetsen, som i november stämde de tre stora fondförvaltarna BlackRock, Vanguard och State Street. Anklagelsen är att bolagens klimataktivism bryter mot antitrustlagar.

BlackRock förvaltar 11 500 miljarder dollar och två tredjedelar av dess kunder har åtagit sig att minska sina utsläpp av växthusgaser till netto noll.

Frågan är hur länge sådana ambitioner kan bestå i den ekonomiska och geopolitiska verklighet där ingen annan än västvärlden har betydande ”klimatambitioner”, vilket USA:s tillträdande president Donald Trump upprepade gånger har kallat ”den gröna bluffen”.

Medlemmarna i kapitalförvaltarnas ”net zero”-allians använder sitt inflytande för att påverka de bolag som deras kunder är delägare i:

NZAMI-medlemmar åtar sig att stödja målet om netto nollutsläpp av växthusgaser 2050, inklusive genom att påverka hur de röstar på företagsmöten. Gruppen räknar för närvarande mer än 325 medlemmar som förvaltar mer än 57,5 biljoner dollar, enligt alliansens webbplats.

Den här aktivismen har dock avtagit under de senaste åren. Financial Times skriver:

BlackRocks stöd för aktieägarförslag om miljö- och sociala frågor har minskat från 47 procent 2021 till 4 procent förra året.

BlackRocks utträde ur NZAMI, som grundades 2020, kommer kort efter att alla de största amerikanska bankerna nyligen lämnade en liknande klimatgrupp inom industrin som kallas Net Zero Banking Alliance (NZBA). Wall Street ”sänker sin miljöprofil”, säger Reuters.

Republikanen Jim Jordan, som är ordförande i representanthusets justitieutskott, kallar BlackRocks utträde ur NZAMI

”en stor seger för frihet och amerikanskt välstånd. Alla amerikanska finansinstitut bör följa efter och överge klimatkartellen och väcka ESG-policyer.”

Husets justitieutskott har också pressat finanssektorns aktörer i klimatfrågor. I ett brev i december begärde den information från dussintals kapitalförvaltare om deras engagemang i NZAMI.

Den gröna kollapsen: Storbankerna släpper klimatmålen