”Det finns helt klart ett behov av att vi äter mer växtbaserade livsmedel, men om du vill ha rätt näring och tror att växtbaserade drycker kan ersätta komjölk, har du fel”, säger professor Marianne Nissen Lund från Institutionen för livsmedelsvetenskap vid Köpenhamns universitet i ett pressmeddelande.
I studien jämförde forskarna komjölk med sex havredrycker, en sojadryck, en risdryck, en mandeldryck och en blanddryck bestående av soja, ris, mandel och havre.
Det visar sig att växtbaserade drycker genomgår en hårdare värmebehandling än vad komjölk gör, skriver Nationen.
– Även om försäljningen av växtbaserade drycker ökar är mjölkförsäljningen fortfarande högre. Det är därför växtbaserade drycker får en hårdare värmebehandling än mjölk i Danmark, så att produkterna kan hålla längre på butikshyllorna. Denna behandling har dock en kostnad”, säger Nissen Lund.
Värmebehandlingen gör att den näringsmässiga kvaliteten på proteinerna i produkten försämras avsevärt.
– I princip finns det betydligt mindre protein i de flesta växtbaserade drycker än det finns i komjölk. När proteinet i växtbaserade drycker modifieras till följd av värmebehandling försvinner en del av de essentiella aminosyror som är så viktiga för oss”, förklarar professorn.
Forskarna anser att studien är ett exempel på de problematiska aspekterna av ultraprocessning av livsmedel.
”Det gröna skiftet inom livsmedel bör helst inte kännetecknas av att man tar några växtingredienser, ultraprocessar dem och tror att man får ut något hälsosamt av det. Även om produkterna varken är farliga eller ohälsosamma är de ofta inte särskilt bra ur näringssynpunkt”, säger Nissen Lund.