×

Ur flödet/i korthet

”Han var en vanlig kille som bad fem gånger om dagen och gick till moskén, men som hade börjat odla skägg.” Vid 11 års ålder lyftes Osama Krayem fram som ett exempel och en förebild för en lyckad integration i det svenska samhället.

En svensk lågbudgetfilm från 2005 dokumenterade hur idrotten kan hjälpa invandrare att integreras. I Utan gränser – en film om idrott och integration berättar en elvaårig fotbollstokig pojke om hur IFK Malmö hjälpt honom att hitta sin plats i samhället.

Lika enkelt som att prata med varandra

Aftonbladet beskrev filmen som ”en dokumentär om hur man lyckas integrera” invandrare i det svenska samhället. Den betonade ”idrottens viktiga roll i integrationen” och visade hur den hade hjälpt två fotbollstokiga bröder in i det svenska samhället.

– Vi ville visa hur viktigt och enkelt det är med integration. Det behöver inte vara svårare än att prata med varandra. Pojkarna ska få se vad ”de andra svenskarna” gjorde och uppleva hur fotbollsklubbar kan vara en inkörsport till jobb och mycket mer”, säger Christer Girke på Malmö Fotbollsklubb om filmen.

– Aldrig något problem med Osama

Girke sade att särskilt pojkarnas far var angelägen om att hans söner skulle integreras ”med andra svenskar”.

– Pappan önskade något annat för sina söner än Rosengård. De flyttade för att barnen skulle kunna gå i en skola som ansågs vara bättre. En av sönerna, Osama, var lite butter och höll sig i bakgrunden, men han var en bra spelare och alltid en i gänget. Det var aldrig några problem med honom.

Försvann från jobbet

Osama Krayem föddes 1992 som barn till invandrare från Syrien och växte upp i Rosengård, Malmös jihadistiska hotspot. Vid tjugo års ålder, våren 2013 arbete i Malmö kommun, men i juni 2014 dök han utan förvarning inte längre upp på jobbet.

Kort innan han försvann från arbetsplatsen hade han börjat klä sig annorlunda.

– Mer traditionell, skulle jag säga. Han var en vanlig kille, han bad fem gånger om dagen och gick till moskén som alla andra, men hade börjat odla skägg. Han sa att allt var bra när jag pratade med honom, berättade en vän till honom för mig.

Från och med nu skulle det bli mer ”utan gränser” och mindre ”idrott och integration”.

AK-47 och IS-flaggor

Osama hade börjat titta på videor av Anwar al-Awlaki, en jemenitisk/amerikansk imam och terroristrekryterare för al-Qaida.

Han blev en av de första ”svenskarna” som anslöt sig till IS i Syrien. I januari 2015 publicerade Osama bilder på Facebook där han poserade i militäruniform med en AK-47 och IS-flagga tillsammans med jihadister – och vädjade till arabisk-svenska ungdomar att låta sig rekryteras av IS.

Tumme upp för avrättning

Han laddade också upp ett filmklipp som visar avrättningen av en 19-årig palestinier från Jerusalem. Flera personer i Syrien och Osamas FB-vänner från Malmö, inklusive Osamas lika välintegrerade bror, gav klippet en uppmuntrande tumme upp.

Osama reste tillbaka till Europa på ett falskt pass som migranten Naïm Al Hamed. I september registrerades han på den grekiska ön Leros. I oktober var han tillbaka på det europeiska fastlandet och tyskarna bjöd honom på ett hotellrum i Ulm, väster om München.

I Ulm hittade Salah Abdeslam honom – en av samordnarna bakom Parisattackerna i november 2015.

30 år plus livstid

Den ”välintegrerade” Osama Krayem är idag känd som en svensk-syrisk terrorist och massmördare. År 2022 dömdes han till 30 års fängelse för att ha planerat bombningarna i Paris 2015 som dödade 130 personer.

Han var en av fem personer som greps 2016 för bombdåden i Bryssel där 35 personer dödades och mer än 300 skadades.

Krayem förklarade att han fick kalla fötter i sista minuten och aldrig försökte detonera självmordsbomben. År 2023 dömdes han till livstids fängelse för terrorism och mord.

Sverige vill ha hem den välintegrerade

Krayem var en av dem som tillfångatog den jordanske stridspiloten Muath al-Kasasbeh i januari 2015 efter att hans F-16 störtat över Syrien. De låste in honom i en järnbur och brände honom levande.

I januari i år meddelade svenska myndigheter att Krayem kommer att ställas inför rätta i en svensk domstol för delaktighet i mordet på al-Kasasbeh. Han förväntas bli transporterad till Sverige.

Den brutala avrättningen markerade IS övergång från halshuggning till mer grymma avrättningsmetoder, såsom att bränna offren levande, för att injaga fruktan.

Inga spår av integrationsfilmen

Filmen Utan gränser – en film om idrott och integration verkar inte finnas tillgänglig på nätet.