Sedan 2021 har Kina intensifierat prospekteringen efter uran. På fredagen meddelade China Geological Survey (CGS) att man upptäckt stora uranfyndigheter i Ordos i nordvästra delen av landet. Upptäckten kommer att öka landets uranreserver avsevärt och effektivt stärka landets försörjningstrygghet.
Den enorma uranfyndigheten har hittats i eolisk sandsten – bergarter formade av sanddyner i öknen; samma bergart som i Edvard Grieg-fältet på den norska kontinentalsockeln.
Billig och lågförorenande
Det här är första gången som mycket stora uranfyndigheter har hittats i en region som domineras av eolisk sandsten, och det lägger till en ny typ av uranmalm till de kända klassificeringarna. Denna nya typ förknippas med stora fyndigheter och utvinning till låg kostnad och med låg föroreningsgrad. Upptäckten utökar möjligheterna för var uranmalm kan utforskas.
JUST IN: 🇨🇳 China discovers large uranium ore deposit, which will significantly increase the country’s uranium reserves. pic.twitter.com/BCG8GT3lc0
— BRICS News (@BRICSinfo) January 11, 2025
Eolisk sandsten är utbredd i ett antal andra petroleumrika områden i Kina. Där det finns olja och kol i underjorden kan det ovanför finnas eoliska sandstensformationer med potential för stora uranfyndigheter.
Enorma litiumreserver
Idag meddelade CGS att Kinas globala andel av litiumreserverna har ökat från sex till 16,5 procent, vilket lyfter landet från att sitta på världens sjätte till näst största reserver av litium – vilket lägger en solid grund för Kinas energiindustri.
Bland de viktigaste nya upptäckterna finns ett 2.800 kilometer långt litiumbälte i den västra delen av landet. Enbart litiumbältet har kumulativa bevisade reserver på mer än 6,5 miljoner ton och en resurspotential på mer än 30 miljoner ton.