×

Ur flödet/i korthet

I månader har EU smidit hemliga vapen för att förbereda sig för ett eventuellt handelskrig med Donald Trumps USA.

EU verkar frukta Trump och hans löfte om tullmurar. ”Tariffer är det vackraste ordet i ordboken”, har Trump sagt.

För ett par veckor sedan meddelade han att det första han kommer att göra bakom sitt skrivbord i Vita huset är att skapa en ny myndighet för tullar från utlandet.

EU har för närvarande stora handelsöverskott med USA, vilket Trump anser är att lura amerikanerna. Han har föreslagit 10-20 procents strafftullar på alla varor från Europa för att stimulera amerikansk industri (NTB-Bibiana Pien).

Nu håller EU andan av oro, eftersom hoten kan bli verklighet.

Ny tullmyndighet

Europeiska kommissionen försöker därför införa motåtgärder, men vill inte säga så mycket om vad det kommer att innebära.

– Vi vill inte att den andra sidan ska veta vad vi kommer att göra, annars förlorar åtgärderna sin kraft, säger en EU-diplomat till NTB.

EU verkar ha valt en blandning av piska och morot. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har sagt att EU gärna vill köpa mer flytande naturgas (LNG) från USA. Inte så konstigt, eftersom EU kämpar med en självförvållad energibrist.

Samtidigt hotar EU med att svara med strafftullar mot USA. Men detta kan drabba EU hårdare än USA.

USA är EU:s överlägset största handelspartner och nya tullmurar kan orsaka stor skada för den europeiska industrin, varnar Georg Riekeles, biträdande direktör för European Policy Centre (EPC).

Särskilt om höga tullar på kinesiska varor leder till att Kina dumpar sina varor på den europeiska marknaden.

– Många branscher kommer att bli otroligt pressade. De kommer att gå till nationella regeringar och Bryssel och säga: ”Rädda oss!”. Men hur då? Statligt stöd? Europeiska tullmurar? I Europa har vi inget systemiskt svar, säger Riekeles till NTB.

Säkerhet kommer att stå ännu högre på EU:s politiska agenda efter att Trump flyttat in i Vita huset, tror Riekeles.

– Jag har sagt det i några år nu: Både USA och Kina förbereder sig för en värld i konflikt. Jag säger inte att de vill ha det, att det kommer att bli en stor konflikt – men de förbereder sig. Tyvärr är den tanken alltför främmande för oss européer.

Kan påverka Norge

Ett handelskrig mellan EU och USA kan också påverka Norge, särskilt om vi hamnar mellan tullmurar, skriver NTB. Norge är dock inte medlem i EU och kan välja att samarbeta med Washington i stället för Bryssel. Det är osannolikt att EU kommer att blockera importen av viktig gas (och el) från Norge.

Förhoppningen är att EU ska ta Norge under sina vingar. Men eftersom Norge inte ingår i EU:s tullunion är det långt ifrån säkert att Norge kommer att få ett undantag.

– En handelskonflikt mellan EU och USA är en av de största riskerna för norska företag, har NHO:s vd Ole Erik Almlid tidigare sagt till NTB.

EU behöver Norge mer än vi behöver EU, oavsett vad NHO:s vd tycker.

EU-parlamentet rustar sig för en ny amerikansk administration. På tisdag i nästa vecka, dagen efter Trumps installation, hålls en stor debatt om vad Trump kan betyda för det transatlantiska samarbetet.

– Vi går in i en tid av historisk oförutsägbarhet, säger Catherine Laurence Martens-Preiss från den liberala partigruppen Renew.

Men EU-parlamentet är också splittrat.

– Trump kommer att innebära ett hav av möjligheter, säger Martin Strauss, talesperson för Europeiska konservativa och reformister (ECR).

Ukraina

Kriget i Ukraina är en annan sak. Trump har lovat att stoppa kriget omedelbart, men har inte preciserat exakt hur han ska göra det.

Enligt Bloomberg överväger den tillträdande administrationen två alternativ: Att visa goodwill gentemot Ryssland genom att lätta på oljesanktionerna för att bana väg för ett fredsavtal, eller tvärtom: Att försöka tvinga Ryssland på knä genom ännu hårdare sanktioner.

Trump har också sagt att ett möte med Rysslands president Vladimir Putin är på gång.

Det är osannolikt att USA kommer att fortsätta att stödja Ukraina med vapen på samma nivå under Trump som under Biden, vilket innebär att EU kommer att behöva axla en ännu större del av bördan om man är fast besluten att hålla kriget igång.

Allians med ”extremhögern”

NTB skriver att Trump också verkar vilja odla en starkare allians med ”extremhögern” i europeisk politik. De nämner brittiska Reforms chef Nigel Farage, den franske politikern Eric Zemmour och det tyska partiet Alternative für Deutschland (AfD). Sedan slänger de in Italiens premiärminister Giorgia Meloni, den enda europeiska ledaren som bjöds in till Trumps invigning.

Meloni har på senare tid försökt positionera sig som den EU-ledare som står närmast Trump. Den italienska premiärministern verkar inse åt vilket håll bollen rullar. Företrädare för Norges regering lyser med sin frånvaro under morgondagens möte i Washington.