Under ett internt möte i Europeiska folkpartiet (EPP) i Bryssel på onsdagen riktades skarp kritik mot de regeringsförhandlingar som Österrikiska folkpartiet (ÖVP), medlem i EPP, har inlett med Frihetspartiet (FPÖ).
Mötet i EPP-gruppen, den största i Europaparlamentet, präglades av arga och känslomässiga utbrott över en eventuell koalition mellan ÖVP och FPÖ, uppger källor i EPP-kretsar för Die Presse.
ÖVP:s delegationsledare Reinhold Lopatka påminde EPP-gruppen om att FPÖ har suttit i regering två gånger tidigare, men hans försök att lugna ner stämningen var förgäves, enligt Österrikes konservativa tidning of record.
Före mötet på onsdagen satte EPP-gruppens ledare, tysken Manfred Weber, som tillhör CSU, upp tre regler för en koalition mellan ÖVP och FPÖ.
I ett bakgrundssamtal med journalister för några dagar sedan hade EPP-ledaren Manfred Weber några förmanande ord till sina parlamentariska gruppkollegor i Österrike. Om en regering med FPÖ skulle bildas och Herbert Kickl skulle bli förbundskansler på folkpartiets nåder, måste tre förutsättningar förbli oförändrade: Rättsstatsprincipen, europeisk integration och stöd till Ukraina. Weber har också uttryckt detta till högt uppsatta ÖVP-företrädare i personliga telefonsamtal; offentligt bekräftar CSU-mannen (fortfarande) sin stora tilltro till sina österrikiska kollegor.
Medan CSU:s Weber försöker påverka den troliga koalitionen råder rädsla i Tysklands systerparti CDU. Den tyske premiärministerkandidaten Friedrich Merzs parti är livrädda för att ”brandväggen” mot AfD ska försvagas mindre än sex veckor före det tyska valet.
Merz har insisterat på att ett samarbete med AfD är uteslutet, men eftersom CDU/CSU inte kommer att få egen majoritet måste han välja mellan De Gröna och socialdemokratiska SPD som koalitionspartner.
Signalverkan av en österrikisk regering bestående av ÖVP och FPÖ kan dock bli en huvudvärk för CDU, inte minst eftersom FPÖ är det största partiet och Herbert Kickl kan bli premiärminister. Om ett samarbete mellan den gamla högern och den nya, ”yttre” högern är möjligt i Österrike, varför skulle det då vara otänkbart i Tyskland?
I Tyskland sade Die Welt-journalisten Christoph B. Schiltz nyligen att ”eldmuren” mot AfD, som han hävdar är den sista i Europa, inte kommer att hålla. Att bygga en koalition bara för att utesluta AfD är ”ett ödesdigert misstag”, enligt Schiltz.
Hat die Brandmauer der Union gegen die AfD auf Dauer Bestand? Nein, meint Christoph B. Schiltz (@welt, @WELTAMSONNTAG). Im #presseclub erklärt er, dass sei auch gut so. Wie sehen Sie das? pic.twitter.com/5bSfjdae0X
— Presseclub (@ARD_Presseclub) January 12, 2025
EPP-gruppen tvivlar på att Manfred Weber kommer att lyckas med sina tre krav:
CDU:s längst sittande ledamot i Europaparlamentet, Peter Liese, var ”chockad över hur snabbt ÖVP inledde förhandlingar med FPÖ”. [—] ”Att ha de högerextrema som juniorpartners i en regering är en sak, men att göra Kickl till kansler skulle vara något helt annat”, säger Liese. 59-åringen tvivlar på att en FPÖ-ledd regering kommer att uppfylla de tre icke förhandlingsbara regler som Weber fastställde.
Liese tog tillfället i akt att citera starka ord från partiledaren Friedrich Merz. Enligt Liese hade Merz nyligen utfärdat följande varning: ”Det vi ser i Österrike är vad som händer när man tror att man kan tämja extremhögern. Vi säljer våra själar när vi gör det.”
Liese skulle föredra att ÖVP bildade en koalition med någon annan än FPÖ, men tre månaders försök att bilda andra koalitioner har varit förgäves. Med ytterligare en kollaps är Österrike på väg mot nyval, ett alternativ som ÖVP inte vill ha eftersom partiet har rasat i opinionsmätningarna medan FPÖ har stigit kraftigt, så ett nyval skulle kunna resultera i en jordskredsseger för Frihetspartiet.
Förhandlingarna mellan ÖVP och FPÖ har bara börjat, men de har hittills kommit överens om finanspolitiken. Det finns nu en utbredd uppfattning att ett koalitionsavtal är nästan oundvikligt.
ÖVP och FPÖ har suttit i regering tillsammans i Österrike två gånger tidigare. När den första koalitionen bildades år 2000 bojkottade alla andra EU-länder Österrike diplomatiskt under ett år av bestörtning över FPÖ.
Den andra koalitionen, ledd av Sebastian Kurz (ÖVP), varade från 2017 till 2019 och sprängdes av den så kallade Ibiza-affären, där vice premiärminister Heinz-Christian Strache (FPÖ) gick i en fälla och gjorde komprometterande uttalanden framför kameran.