×

Nyheter

Meta tar bort faktagranskare från Facebook och Instagram och lovar att återinföra yttrandefriheten på plattformen.

I en video berättar vd Mark Zuckerberg för pressen att företaget har beslutat att gå tillbaka till sina rötter. De inser att plattformen förlorar i relevans efter år av strikta moderatorer.

Under flera år har ett antal konservativa röster varit kritiska till Facebook och Instagram, som ägs av bolaget Meta, och deras censur av politiska yttranden. De har medvetet prioriterat politiskt innehåll, och strikta åtgärder har vidtagits mot exempelvis Document, som regelbundet får sina inlägg borttagna.

Även när inläggen är rena nyheter hämtade från NTB [eller TT; reds. anm.] eller andra källor.

Men om man ska tro Mark Zuckerberg är den tiden snart förbi.

 

– Vi går tillbaka till våra rötter och fokuserar på att minska misstag, förenkla våra policyer och återställa yttrandefriheten på våra plattformar, säger Zuckerberg i en video som publicerades tisdag morgon amerikansk tid.

Dessutom tar de lärdom av X (tidigare Twitter), som har använt ”Community Notes” där användare kan ge förslag på sammanhang för ett påstående och rösta på förslaget.

– Mer specifikt kommer vi att göra oss av med faktagranskare och ersätta dem med Community Notes liknande X, med början i USA, säger han.

Meta kritiserades hårt av vänstern efter att Donald Trump valts och var i en långvarig konflikt med den tidigare presidenten. Utomstående faktagranskare introducerades, som betalades av Facebook. I Norge var ett exempel Faktisk.no, som fick stöd av Facebook för att flagga innehåll.

Detta ledde till att tidningar som DN, Nettavisen och Document fick minskad trafik eftersom Faktisk.no hade ”flaggat” dem.

En av Metas direktörer, Joel Kaplan, säger att det blev tydligt att det fanns för mycket politisk bias i faktakontrollerna.

– Vi gick till oberoende faktakontrollanter från tredje part, sa Kaplan till Fox News Digital i en intervju.

– Det har blivit tydligt att det finns för mycket politisk partiskhet i vad de väljer att faktakontrollera, eftersom de i princip får faktakontrollera allt de ser på plattformen.”

Enligt Kaplan är det mycket bättre att använda samma system som X använder, där användarna själva kan komma med förslag och demokratiskt rösta på förslagen om sammanhang för olika påståenden, snarare än att ha en specifik uppsättning ”experter” som kontrollerar innehållet.