×

Nyheter

Om du bara äter en skiva bacon om dagen kan det räcka för att öka risken för demens, enligt forskare vid Harvard.

Forskarna följde över 133.000 vårdpersonal i upp till 43 år. Resultaten av den omfattande studien, som publiceras i tidskriften Neurology, är minst sagt anmärkningsvärda.</p

De fann att även en liten mängd bearbetat rött kött dagligen kan öka risken för demens avsevärt.

Resultaten visar att människor som

Resultaten visar att personer som åt bara en kvart portion eller mer av bearbetat rött kött per dag hade en 13 procent högre risk att utveckla demens jämfört med dem som åt minimala mängder.

För att sätta det i perspektiv.

För att sätta det i perspektiv: En portion rött kött är cirka 85 gram, lika stort som en kortlek. Enligt forskarna kan bara en fjärdedel av detta vara tillräckligt. Det innebär att även en enda skiva bacon dagligen kan vara tillräckligt för att öka risken, enligt studien.

Vidare fann forskarna att de som åt kött regelbundet visade tecken på snabbare åldrande av hjärnan. För varje daglig portion såg forskarna cirka 1,6 år av ytterligare kognitivt åldrande.

Men om du ersätter din dagliga portion bacon eller korv med nötter och baljväxter kan du minska risken för demens med 19 procent, eller ännu bättre, om du äter fisk kan du minska risken med 28 procent, enligt forskarna.

Demens är den generiska termen för flera hjärnsjukdomar, och den vanligaste orsaken till demens är Alzheimers sjukdom.