Det anser i alla fall Storbritanniens finansminister Rachel Reeves, som säger att en god relation med Kina är ”avgörande” för Storbritanniens ekonomiska tillväxt, vilket Reeves säger är hennes viktigaste mål. Därför är hon nu på en charmoffensiv för att förbättra de internationella relationerna mellan de två länderna, skriver The Telegraph.
Reeves är i Peking med förhoppningar om en närmare handelsrelation mellan Kina och Storbritannien. Detta skulle öka Storbritanniens BNP med 1 miljard pund, enligt Reeves. Det är därför Labourregeringen försöker förbättra relationerna med världens näst största ekonomi.
Ekonomin hemma har stagnerat och Reeves lovar att ”vidta åtgärder” för att se till att hennes finanspolitiska regler förblir på plats. Men motgångarna verkar vara utan slut.
Den här veckan hotade stigande lånekostnader att utplåna det ”finanspolitiska manöverutrymmet” på nästan 10 miljarder pund som kanslern planerade i oktoberbudgeten.
Så en framgångsrik charmoffensiv mot diktaturen i Peking löser bara tio procent av detta problem, som inte heller är det enda problem som Reeves står inför. Men finansministern har inte gett upp.
– Jag har varit mycket tydlig med att våra finanspolitiska regler inte är förhandlingsbara, att vi kommer att betala för dagliga utgifter genom skatteintäkter och att vi kommer att minska skulden som en andel av BNP”, sa Reeves till pressen i Peking.
– De finanspolitiska regler som jag fastställde i budgeten i oktober är inte föremål för förhandling, och vi kommer att vidta åtgärder för att se till att vi uppfyller dessa finanspolitiska regler.
Att Labour ser höjda skatter som en lösning på alla finanspolitiska problem verkar uppenbart, eftersom Reeves har höjt skatterna med hela 40 miljarder pund. Samtidigt fortsätter Labour att investera i Net Zero. Storbritannien riskerar att få slut på gas under en ovanligt kylig vinter och massinvandringen fortsätter i oförminskad takt.
Trots höga energipriser, dyra matvaror och ökade skatter på privatskolor, familjejordbruk och företag kan Reeves inte lova att skatterna inte kommer att stiga ytterligare.
Trump har hotat att införa tullar, vilket också kan slå hårt mot den brittiska ekonomin om de inte lyckas nå ett avtal. Men Musks inblandning i groomingskandalen och Trumps angrepp på Labours olje- och gaspolitik förbättrar inte precis relationerna mellan två nationer som historiskt sett var en del av The Special Relationship.
Det hjälper inte heller att Labour har utsett Lord Peter Mandelson till ambassadör i USA. Mandelson har tidigare gjort starka uttalanden om Trump, liksom utrikesminister David Lammy.
Möjligen är det därför som Labour nu siktar på en bättre relation med Kina. En uppenbar fråga är om detta kommer att påverka Storbritanniens hållning till Ukraina. Britterna är viktiga anhängare av Kiev, medan Kina gärna samarbetar med Kreml.
På en presskonferens med He Lifeng, Kinas vice premiärminister, på lördagsmorgonen sa hon:
– Jag menar att ökad handel och investeringar med en ekonomiskt viktig partner som Kina är avgörande för att jag ska kunna uppnå min viktigaste uppgift i regeringen – ekonomisk tillväxt.”
Storbritannien har inte upplevt någon ekonomisk tillväxt sedan Labour tog över i juni. Med andra ord säger Reeves att hon hittills har misslyckats fullständigt med vad hon ser som sin viktigaste uppgift.
Finansministern sa att hon hade träffat avtal med den kinesiska vice premiärministern om finansiella tjänster och jordbruksprodukter som kommer att vara värda 600 miljoner pund för den brittiska ekonomin under de kommande fem åren.
Hon sa att hon planerade att bjuda in kinesiska regeringstjänstemän till London för ekonomiska samtal i framtiden.
Skattekanslerns beslut att besöka Peking under en period av instabilitet i den brittiska ekonomin möter kritik.
Tory skuggaffärssekreterare Dame Harriet Baldwin sa att Reeves hade ”flytt till Kina”. Reeves försvarade beslutet genom att säga att det var ”helt i vårt nationella intresse”.
– Rachel Reeves har fått sina prioriteringar helt fel. Medan hon har varit frånvarande på andra sidan jordklotet, tar hennes ekonomiska beslut oss tillbaka till 1970-talet, med skyhöga lånekostnader, stillastående inflation och smulande tillväxt.
– Finansministerns jobb borde vara att fixa den här röran som hon själv har skapat. Hon borde sätta sig på ett jetplan och komma direkt tillbaka till Storbritannien.
Liberaldemokraternas vice ledare och talesman i finansfrågor, Daisy Cooper, uppmanade Reeves att omedelbart återvända till Storbritannien och ”tillkännage en seriös plan för tillväxt”.
– Finansministern måste komma tillbaka nu för att ta itu med den pågående krisen på marknaderna och lägga fram en seriös plan för tillväxt.
– Hon bör vända den missriktade och självförstörande jobbskatten, skrota det trasiga företagsskattesystemet och börja återuppbygga vår handelsrelation med Europa för att fixa vår ekonomi efter år av konservativ ekonomisk vandalism”, säger partiets vice ledare och talesman för finansdepartementet.
Labourregeringen står inför stora utmaningar. Men utmaningarna står också i kö för brittiska hushåll och företag.