×

Ur flödet/i korthet

Norge har gått från att vara en fredsmäklare till att bli en drivande kraft för upprättandet av en palestinsk stat. Ett åttiotal länder är samlade i Oslos stadshus. Vad man inte erkänner är att befolkningen på Västbanken avvisar en tvåstatslösning, de vill ha en enstatslösning. Israel måste bort. Norge riskerar att bli en facilitator för ett nytt folkmord på judar.

Dessa varningslampor lyser på den som vill veta vad som händer på Västbanken.

Reaktionen på pogromen den 7 oktober 2023 bland palestinierna är ett förkastande av Israels rätt att existera.

Palestinierna fortsätter därmed sin allt-eller-inget-politik, som går tillbaka ända till delningsplanen för det brittiska mandatet Palestina 1922, briljant förklarad av Carl Chr. Hauge.

Nationsförbundet och Storbritannien slår fast att det judiska nationalhemmet återupprättas baserat på judarnas historiska rätt, inte som en tjänst. Nationernas Förbund är föregångaren till Förenta Nationerna, och det etablerades före Tredje Riket och Förintelsen.

Arabländerna avvisade delningsplanen 1948 och gick ut i krig. De avvisade också förhandlingar efter Israels mirakulösa seger i sexdagarskriget 1967.

Moshe Dayan sade att han väntade på ett samtal från arabländerna och Israels utrikesminister Abba Eban sade att de var redo att förhandla utan villkor.

Svaret kom vid Arabförbundets möte i Khartoum i september och är känt som ”de tre nej:na”:

Till slut samlades ledarna för tretton arabstater till ett toppmöte i Khartoum, Sudan från 29 augusti till 1 september. Där lovade de att fortsätta kampen mot Israel. Influerade av Nasser ”var deras villkor ganska specifika: ingen fred med Israel, inga förhandlingar med Israel, inget erkännande av Israel och ’upprätthållande av det palestinska folkets rättigheter i sin egen nation'”. Khartoumdeklarationen var den första allvarliga varningen till israelerna att deras förväntan på ett omedelbart ”telefonsamtal” från arabvärlden kunde vara en önskedröm” (Sachar).

Denna ”varning” förstärktes den 21 oktober, då en egyptisk robotbåt sänkte den israeliska jagaren ”Eilat” och dödade 47 personer. Den bekräftades i november och december, då arabstaterna upprepade gånger avvisade försöken från Sveriges ambassadör i Sovjetunionen, Gunnar Jarring – som var FN:s generalsekreterares särskilde sändebud – att få dem att inleda samtal med Israel. Faktum är att ”de tre nej i Khartoum” höll ut i ett dussin år, tills Egypten undertecknade ett fredsavtal med Israel – varefter de andra 20 medlemsländerna uteslöt Egypten från Arabförbundet.

Samma sak hände när Ehud Barak och Ehud Olmert erbjöd Yassir Arafat en fredslösning. Arafat kunde inte skriva under utan att right of return erkändes, det vill säga att flyktingarna skulle få återvända till Israel. Det var ett avståndstagande från den ultimata linjen: allt eller inget.

Det är denna linje som norsk politik bygger på. De låtsas att det är en fortsättning på Osloprocessen och att det är Israel som har misslyckats. Faktum är att Norge nu är allierat med krafter som vill utplåna Israel från kartan, och det är just detta som är den allmänna opinionen på Västbanken.

Det har aldrig en chans att bli verklighet, särskilt inte efter att Trump tagit över.

Det är inte Israel som riskerar att bli en internationell paria, det är Norge.

Norges elit berättar för sig själva en historia om hur underbara de är. Men omvärlden ser något helt annat. Linjen från Yitzhak Rabin och Shimon Peres – Osloprocessen – till Yahya Sinwar säger oss något om ett politiskt ledarskap utan kontakt med verkligheten.

Det är inte en person som ligger bakom detta. FN:s särskilde samordnare för Mellanöstern, Tor Wennesland, är helt med på noterna. Det gör även Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen. De två nordiska länderna försöker få Saudiarabien med på tåget, men de står i vägen för Trumpadministrationen. ”Vi hör ingenting om det, för norska medier är angelägna om att piska upp en anti-Trump-attityd. De tar med sig denna kampanj till alla områden, till exempel Grönland.

Det innebär att de riskerar att stöta bort Trumpadministrationen innan den ens har börjat.

Barth Eide anser att ordet ”folkrätt” är ett sesam-öppna-dig som även Trump måste böja sig för.

Så är det naturligtvis inte. Chefsåklagaren för Internationella brottmålsdomstolen, Karim Khan, har gått för långt. Han tillåter domstolen att utmana Israel och USA mitt i ett ödesdigert ögonblick.

Detsamma gäller Barth Eide, förblindad som han är.

Det norska utrikesdepartementet lider av självblindhet tillsammans med media och den politiska eliten.

Vi har hamnat i fel sällskap, men som vanligt låter vi oss smickras av allt ståhej som röda mattor och presskonferenser för med sig.</p

NTB:s syn på saken:

Trycket mot Israel måste upprätthållas efter vapenvilan, säger den palestinske premiärministern.

Världen måste upprätthålla trycket på Israel, även efter en vapenvila, för att upprätta en palestinsk stat, säger den palestinska premiärministern Mohammad Mustafa.

– Den vapenvila vi talar om sker främst på grund av internationella påtryckningar. Så påtryckningar leder till något, sade Mustafa i sitt öppningsanförande inför ett möte med Global Alliance for a Two-State Solution between Israel and Palestine.

– Israel måste visas vad som är rätt och vad som är fel, och deras vetorätt mot fred och en palestinsk stat får inte accepteras eller tolereras, fortsatte han.

Representanter från mer än 80 länder och organisationer är samlade i Oslo för mötet.

Israel är inte representerat.

Optimistisk
– Det är inte upp till oss att tillkännage det. Det händer någon annanstans, det händer i Doha. Det här mötet handlar om vad som händer efteråt, säger Eide.

Ett eldupphör är en förutsättning för fred, men det är inte fred. Det är inte lösningen. Ett eldupphör innebär att gisslan och fångar släpps, att vissa väpnade styrkor drar sig tillbaka och att fientligheterna upphör. Men det får inte förväxlas med en lösning.

– Varaktig lösning
– Den globala allians som samlats i Oslo idag handlar om hur vi går från ett slut på fientligheterna och ett eldupphör till något som kan bli en varaktig lösning, säger Eide.

Mustafa säger att folket i Gaza har lidit tillräckligt under 15 månaders krig. Sedan kriget bröt ut i Gazaremsan efter Hamas attack mot södra Israel den 7 oktober 2023 har mer än 46.000 palestinier dödats i israeliska attacker, enligt palestinska hälsomyndigheter.

– Det är dags att gå vidare. Vi är glada att höra att det finns en viss rörelse i den riktningen. Vi hoppas att det händer den här gången, jag önskar att det hade hänt för flera månader sedan”, säger Mustafa.

Han höll med Eide om att det krävs mer än ett eldupphör för att uppnå varaktig fred.

– Den ena staten är redan etablerad och erkänd, och det är dags för den andra staten att etableras och erkännas, säger Mustafa om tvåstatslösningen.

Första officiella besöket
Utöver Mustafa kommer även FN:s särskilde samordnare för Mellanöstern, Tor Wennesland, och chefen för FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA), Philippe Lazzarini, att delta.

Den senare lovar deltagarna på mötet att UNRWA kommer att fortsätta att hjälpa palestinierna även efter att Israels förbud mot organisationen träder i kraft i slutet av januari.

– Vi kommer att stanna och leverera. UNRWA:s lokalanställda kommer att stanna kvar och fortsätta att ge hjälp där det är möjligt, utbildning och hälsovård, säger han.

Mustafa är här på sitt första officiella besök sedan Norge erkände Palestina som stat förra året. Under sitt besök kommer han även att träffa bland andra statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) och kronprins Haakon.

Den globala alliansen för en tvåstatslösning är ett initiativ från FN:s högnivåvecka i New York, USA, i september förra året och har följts upp vid två tidigare möten.

Norge har gått från att vara en fredsmäklare till att bli en drivande kraft för upprättandet av en palestinsk stat. Åttio länder är samlade i Oslos stadshus. Vad som inte erkänns är att befolkningen på Västbanken avvisar en tvåstatslösning. De säger att de vill ha en enstatslösning. Israel måste bort. Norge riskerar att bli en möjliggörare för ett nytt folkmord på judar.