Enligt en ny svensk studie spelar det faktiskt stor roll, i alla fall när det gäller effekten på din hjärthälsa.
I ett urval av nästan 70 000 svenskar fann forskarna att det faktiskt var kopplat till en låg risk för hjärtsjukdom att äta en och annan kaka.
Att tillsätta socker i maten ökade risken för vissa hjärtsjukdomar. Men en tydlig gärningsman var sockerhaltiga drycker.
De som konsumerade mycket flytande socker hade en signifikant ökad risk för stroke, hjärtsvikt, förmaksflimmer och abdominal aortaaneurysm, skriver forskning.no.
– Det mest slående resultatet från vår studie är att olika sockerkällor medförde olika risker för hjärt-kärlsjukdom, säger Suzanne Janzi, doktorand vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande om studien.
Det innebär att vi inte bara behöver ta hänsyn till mängden socker vi konsumerar, utan också var sockret kommer ifrån, säger hon.
Mer förvånande är kanske studiens resultat om de som åt minst socker. De hade den högsta risken för negativa hälsoeffekter.
Att äta en bit tårta då och då var bättre än att inte äta tårta alls.
Forskarna försökte justera för kända riskfaktorer som ålder, alkohol, rökning och motion, för att se om de kunde hitta en förklaring till detta resultat. Men de fann inget svar.
– Vår observationsstudie kan inte fastställa en orsak här, men resultatet tyder på att ett extremt lågt intag av socker kanske inte är nödvändigt eller bra för hjärthälsan, avslutar Janzi.
Eftersom detta är en observationsstudie kommer resultaten att vara ett underlag för debatt och kan inte alls betraktas som odiskutabla fakta. Resultaten kan säga att något hänger ihop, men kan inte slå fast något om orsak och verkan.
Guri Skeie är professor i näringslära vid UiT Norges arktiska universitet. Hennes forskning fokuserar främst på kost och cancer.
– Kanske är det de friskaste svenskarna, som kan arbeta, som har bidragit till denna studie? frågar hon sig.