I april 2024 sköts en 16-åring till döds mitt i ett bostadsområde i Norrköping. Den misstänkte mördaren tog en taxi till platsen. Under de senaste åren har det funnits flera exempel på att kriminella tagit taxi till brottsplatser i Sverige. Det här rapporterar SVT.
Det här är rapporterat av SVT.
– Många vill inte prata om det här och är rädda för att anmäla det, säger Mats Andersson, ombudsman på Svenska Transportarbetareförbundet.
Polisen är väl medveten om problemet med att kriminella tar taxibilar till brottsplatser. I ett mejl till SVT Öst skriver svensk polis:
– Vi förstår att detta skapar en osäker arbetsmiljö och utgör en säkerhetsrisk för förarna. Taxibranschen, tillsammans med andra aktörer inom transportsektorn, är viktig för oss inom polisen och flera gånger har deras iakttagelser och tips hjälpt oss att förhindra allvarliga brott och räddat liv.
I mordet på 16-åringen i Navestad tog den misstänkte mördaren en taxi från Smedby till brottsplatsen. Mordet ska sedan ha utförts och gärningsmannen återvände till taxin som sedan körde honom tillbaka.
Taxichauffören har i rätten förklarat att han körde en kund den aktuella sträckan, tur och retur med en väntetid på cirka fem minuter, medan mordet begicks. Chauffören har också sagt att han inte märkte något ovanligt med kunden.
Enligt en granskning som P4 gjorde förra året var taxiresor viktiga i mer än hälften av dödsskjutningarna i svenska städer 2023. I Malmö har taxibilar varit populära bland kriminella eftersom många bilar där inte har kameror.
SVT rapporterade också i oktober 2024 att torpeder tar taxibilar till nästa mord.
Enligt polisen finns det flera fall där barn och ungdomar med kopplingar till organiserad brottslighet transporterar handgranater och andra explosiva föremål på allmänna transportmedel som bussar eller tåg. Samtidigt använder några av de tusentals gängkriminella i Sverige taxibilar för att begå sitt nästa brott.
Den här utvecklingen har blivit ett verkligt bekymmer, enligt taxibolagen. ”Taxiförare blir ofrivilligt inblandade i kriminell verksamhet”, säger Lina Dahlander, Sverigechef för Bolt.
Samtidigt har både Bolt och Taxi Stockholm olika säkerhetsåtgärder för att försöka förhindra att kriminella utnyttjar deras tjänster.
– Vi har kameror i alla våra bilar och vi har system där förarna kan larma, säger Pernilla Samuelsson, VD för Taxi Stockholm.
Bolt har samarbetat med polisen vid flera tillfällen under de senaste åren. I flera fall har de kunnat hjälpa polisen i deras utredningar.
Taxiresor används inte bara för att utföra brott utan även för att transportera gods. Exempelvis har en 15-åring transporterat 850 gram hasch till Södertälje och automatvapen har flyttats mellan två adresser i Sundsvall.
SVT skriver att det även finns fall där narkotika och vapen har transporterats i svenska taxibilar över gränsen till Finland eller Norge.