×

Nyheter

Volodomyr Zelenskyj ställer sina allierade inför rätta och umgås med Donald Trumps team i Washington.

Det här har pågått i flera veckor nu, skriver Tom Hall i The Times. Hall befinner sig i Ukrainas huvudstad Kiev.

Trump har lovat att avsluta kriget i Ukraina inom 24 timmar, men två veckor innan han flyttar in i Vita huset är det inte känt exakt hur Trump avser att uppnå detta.

Zelenskyj fruktar att Ukraina kommer att behöva ge upp territorium och accepterar specifikt att åtminstone Donetsk/Luhansk-regionen och Krim kommer att förbli under rysk kontroll.

Samtidigt drömmer Zelenskyj fortfarande om att gå med i NATO när kriget är över. Men flera medlemsländer är mycket skeptiska till detta och ett nytt medlemsland måste godkännas enhälligt.

Enter Trump. Zelenskyj har själv sagt att Trumps oförutsägbarhet kan leda till en snabb fredslösning. Trump har en god relation med skeptiker som Viktor Orbán i Ungern. Det är möjligt att Zelenskyj tror att Trump kan övertyga skeptikerna.

Zelenskyj: Trumps oförutsägbarhet kan avsluta kriget

Oleksandr Merezhko, chef för det ukrainska parlamentets utrikesutskott, har nominerat Trump till Nobels fredspris för hans roll i förhandlingarna om Abrahamavtalet 2020, som normaliserade relationerna mellan Israel och flera arabstater.

”Enligt [tidigare Trump-allierade] John Boltons bok har Trump dåliga associationer med Ukraina, så vi måste försöka ändra det”, säger Merezhko (53), som är medlem i Zelenskyis parti.

Vi borde åtminstone försöka.

Merezhko var i Washington för två veckor sedan och sade sig ha blivit uppmuntrad av samtalen med ledande republikaner. Han försäkrades om att de politiska realiteterna inte nödvändigtvis stämmer överens med allt som sades under valkampanjen.

I grund och botten är Trump en ”pragmatiker, inte en dogmatiker”, menar han. Merezhko tror att det är möjligt att vinna över Trump till Kievs sida om de kan övertyga honom om att ett dåligt avtal som lämnar Östeuropa sårbart för ytterligare hot från Ryssland bara kommer att kosta USA mer i det långa loppet.

– [För människorna runt Trump] fungerar inte argument som vädjar till värden som frihet och demokrati … han tänker i termer av kostnader och fördelar. Varför ska han ge pengar till Ukraina? Vi har bevisbördan för att förklara det”, säger Merezhko.

Zelenskyj har föreslagit gemensamma investeringar för att exploatera Ukrainas naturresurser. Ukraina har en tredjedel av Europas litiumreserver, som är viktiga för utvecklingen av batterier för elbilar. Detta kan intressera Trumps allierade, Teslaägaren Elon Musk.

Men Trump har gjort flera uttalanden som väcker oro i Kiev. I november sade Trump att Joe Bidens beslut att tillmötesgå Kievs begäran om att få skjuta in långdistansvapen i Ryssland var ett ”stort misstag”.

Kiev anser dock att USA:s förhandlingsposition fortfarande är under diskussion.

”För att vara ärlig, såvitt vi förstår, arbetar den [nya] administrationen i Vita huset fortfarande med möjliga alternativ”, sade en ukrainsk tjänsteman efter ett besök i Washington nyligen.

Zelenskyis stabschef Andriy Yermak träffade förra månaden J.D. Vance och Mike Waltz, Trumps nominerade nationella säkerhetsrådgivare.

Trots Vances tidigare påstående att han ”inte riktigt bryr sig på ett eller annat sätt” om vad som händer med Ukraina, var mötet ”fruktbart”, enligt en senior regeringskälla.

Trump och Zelenskyj träffades personligen i samband med återöppnandet av Notre Dame i Paris. Det var i en intervju med ukrainsk TV som Zelenskyj nyligen gjorde uttalandet om Trumps oförutsägbarhet.

”Jag tror att [Trump] är stark och oförutsägbar. Jag skulle vilja se att president Trumps oförutsägbarhet i första hand riktas mot Ryska federationen.

Det är bråttom för Ukraina, för det går inte så bra på slagfältet. Ryska styrkor erövrade mer än 4.000 kvadratkilometer i Ukraina förra året, sju gånger mer än året innan, enligt en analys av data från Institute for the Study of War (ISW).

Trump har utsett Keith Kellog till sitt sändebud till Ukraina och Ryssland. Han kommer att anlända till Kiev om några dagar och har till uppgift att förhandla mellan Kiev och Kreml.

Kelloggs utnämning har tagits emot väl i Kiev, eftersom Kellogg har haft god kontakt med ukrainska sändebud i Washington och har besökt Kiev flera gånger sedan invasionen.

Det finns alltså en viss optimism i Kiev och kanske kan det blodiga kriget snart få ett slut. Det kommer dock att ta många år och kräva massivt utländskt stöd för att återuppbygga Ukraina.

För att en sådan återuppbyggnad ska vara möjlig krävs att alla flyktingar återvänder och bidrar. Ett stort problem här är att endast en liten andel av ukrainarna i länder som Norge säger sig ha några planer på att återvända hem efter krigsslutet.

Om historisk praxis säger oss något är det osannolikt att många ukrainare kommer att tvingas återvända hem från europeiska länder.