×

Ur flödet/i korthet

Jag har turen att få tillbringa de närmaste tre dagarna i London, där den andra ARC-konferensen äger rum. För en konservativ är det en upplevelse att komma hit; plötsligt inser du att det finns många, många andra med samma oro och värderingar som du, och människor som du bara har sett på YouTube eller läst om står precis framför dig och pratar med varandra och med andra vanliga dödliga delegater.

Det är nästan lättare att nämna dem som inte är här – för listan är milslång. Jordan Peterson, en av grundarna av ARC (Alliance of Responsible Citizenship), är naturligtvis här. Det är också Niall Ferguson, känd historiker och gift med Ayaan Hirsi Ali, som också är närvarande. Dave Rubin, Eric Weinstein, Douglas Murray, Bjørn Lomborg, och politiker som Kemi Badenoch (ledare för det konservativa partiet) och Michael Gove (numera redaktör för The Spectator). Det är lätt att bli starstruck, som man brukar säga.

Det finns också norrmän här, liksom tyskar, holländare, danskar, fransmän och amerikaner. Hela västvärlden är representerad. Jag träffade ett gäng unga FpUare från Oslo, de var glada och pratsamma, men när jag frågade om de ville prata med Document blev de genast lite blyga. ”De var tvungna att vara försiktiga”, sa de.

Men talarna här är långt ifrån försiktiga. De är inte rädda för att beskriva verkligheten. Jordan Peterson talade om vikten av uppoffring. Vår civilisation är byggd på detta: att offra något i dag för att skörda frukterna i framtiden. Kemi Badenoch talade om krisen i det konservativa partiet, som i likhet med västvärlden måste börja säga sanningen om sakernas tillstånd. Ekonomisk tillväxt, invandring och giftiga idéer på universiteten måste tacklas. Det behöver också statsskulden. Och Storbritannien borde inte ge bort Chagosöarna eller ge ekonomisk kompensation till tidigare kolonialländer. ”Populism kan vara något bra”, sade hon.

Mike Johnson talade direkt från USA och fokuserade på att återupptäcka sunt förnuft och återgå till tidlösa grundprinciper. USA väljer nu förnyelse, medan resten av västvärlden släpar efter och på många håll lever som djur under en ”mjuk despotism”. Den konservative tänkaren Edmund Burkes idéer, med fokus på ett samhälle som byggs nerifrån och upp, inte tvärtom, är centrala för välfungerande samhällen. Vi ser exempel på detta när naturkatastrofer inträffar, då kyrkor och andra frivilligorganisationer träder in där staten misslyckas.

”Ett starkt Amerika är bra för människor överallt”, sade Johnson. Han önskade att andra länder också skulle stärkas i linje med USA. Han riktade också en känga till World Economic Forum, som träffas i Davos varje år. ”WEF kommer inte att vara lika starkt om organisationer som ARC utmanar deras hegemoni”, sa Johnson till en applåderande publik.

Vi måste ta vara på möjligheterna i den tid vi lever i, som han beskrev som ”ett civilisationens ögonblick.”