×

Nyheter

På måndag kommer Storbritanniens premiärminister Keir Starmer att meddela att han är beredd att skicka styrkor till Ukraina.

Den brittiske premiärministern skriver detta i The Telegraph.

I en exklusiv artikel för den konservativa brittiska tidningen säger Starmer att han inte har tagit lätt på beslutet att överväga att sätta brittiska soldater ”i riskzonen”.

Det är första gången han uttryckligen säger att han överväger att skicka brittiska fredsbevarare till Ukraina, och uttalandet kommer inför ett möte med europeiska ledare i Paris på måndag, som verkar vara i ett tillstånd av panik efter de uttalanden som gjorts av Trump-administrationen de senaste dagarna.

Att säkra en varaktig fred i Ukraina som skyddar landets suveränitet på lång sikt är avgörande om vi ska avskräcka Putin från ytterligare aggression i framtiden.

För att uppnå detta måste Europa och USA fortsätta att arbeta nära tillsammans – och jag tror att Storbritannien kan spela en unik roll för att hjälpa till att få detta att hända, precis som vi gjorde förra veckan när vi gick in för att leda kontaktgruppen för försvaret av Ukraina.

Trump har talat välvilligt om Starmer, men Starmer har en utrikesminister och en ambassadör i USA som har talat mycket negativt om den nye presidenten i Storbritanniens viktigaste allierade.

Starmer verkar förstå att den nya administrationen i USA menar allvar med att Europa ska ta ett större ansvar, men den europeiska rädslan för Putin är uppenbar (och skribenten antyder inte att den är felaktig).

Starmer verkar ha förstått att den nya administrationen i USA menar allvar med att Europa ska ta ett större ansvar.

Att säkra en varaktig fred i Ukraina som tryggar landets suveränitet på lång sikt är avgörande om vi ska kunna avskräcka Putin från ytterligare aggressioner i framtiden.

För att uppnå detta måste Europa och USA fortsätta att arbeta nära tillsammans och jag tror att Storbritannien kan spela en unik roll för att hjälpa till att få detta att hända, precis som vi gjorde förra veckan när vi gick in och ledde kontaktgruppen för försvaret av Ukraina.

Som europeiska nationer måste vi öka våra försvarsutgifter och ta på oss en större roll i Nato. Natoländer utanför USA har redan ökat försvarsutgifterna med 20 procent under det senaste året, men vi måste gå längre.

Starmer gör det klart att han anser att Storbritannien bör spela en ledande roll i att ytterligare stödja Ukrainas militära styrkor. Den brittiska regeringen har åtagit sig att bidra med 3 miljarder pund per år fram till åtminstone 2030.

Detta kommer sannolikt att vara kontroversiellt bland en befolkning som upplever en kraftig nedgång i levnadsstandard, där Ukraina och Net Zero prioriteras.

Starmer säger i tydliga ordalag att han är villig att sätta in brittiska trupper på marken om det behövs.

Jag säger inte det lätt. Jag känner mycket starkt för det ansvar som följer med att potentiellt sätta brittiska soldater i riskzonen. Men varje roll i att hjälpa till att garantera Ukrainas säkerhet är att hjälpa till att garantera säkerheten på vår kontinent och säkerheten i detta land.

Om fredssamtalen säger Starmer att Ukraina måste ha en plats vid bordet och att Europa måste bidra. Det verkar som om den brittiske premiärministern inte har tagit till sig uttalandena från den nya amerikanska regeringen.

Han anser att ett Nato-medlemskap för Ukraina endast är försenat.

Medans Nato-medlemskap kan ta tid, bör vi fortsätta att stödja Ukrainas oåterkalleliga väg mot medlemskap i alliansen.

Hur verklighetsanpassat detta är efter signalerna från Vita huset är en intressant diskussion.