![](https://www.document.se/wp-content/uploads/2025/02/fremhevet-4-1536x864-1-1024x576.jpg)
Trots att det saknas långtidsstudier på regelbunden konsumtion av insektsmjöl har EU godkänt användning av UV-behandlat pulver från gul mjölmask (Tenebrio molitor).
En ny förordning som antagits av EU-kommissionen anger att pulver från gula mjölmaskar kan tillsättas i upp till 4 procent av bröd, rullar, kakor, pastabaserade produkter, bearbetade potatisprodukter, ost och ostbaserade produkter samt frukt- och grönsakskompott.
De nya föreskrifterna träder i kraft den 10 februari.
UV-behandlat pulver från denna typ av larv är godkänt för att ge en ”bättre näringsprofil” till ett antal olika varor. Enligt EU är det helt okej att använda upp till 4 procent insektsmjöl i pasta, bröd, ost och en rad andra produkter. Foto: Illustrativ bild
Godkännandet är en del av EU:s strategi för att främja hållbara proteinkällor. Enligt EU anses insekter vara en miljövänlig proteinkälla på grund av deras låga resursförbrukning och höga näringsvärde.
Flera partier och grupper i EU har försökt stoppa larvförordningen, men utan framgång.
Vissa länder har infört strikta regler för att förhindra att människor äter mat som innehåller insekter utan att veta om det. Ungern har till exempel infört regler som kräver att mat som innehåller insekter ska säljas helt separat och vara tydligt märkt.
EU är positivt till att insekter ska ingå i en större del av kosten, som ersättning för kött och andra produkter som man anser har en alltför stor påverkan på klimatet.
Godkännandet följer på en ansökan från företaget Nutri’Earth. Företaget vill producera ingredienser som olja och mjöl, berikade med naturligt vitamin D3 som utvinns ur gula mjölmaskar.
Syftet är att ”förbättra näringsprofilen i olika livsmedel och kosttillskott”, enligt ansökan från bolaget.