×

Ur flödet/i korthet

Statliga myndigheter och stora företag har övergett X i vad som är en uppenbar bojkott. Men kan företag ägna sig åt organiserade bojkotter och gynna konkurrenter utifrån politiska kriterier? Musks motståndare gör det kollektivt och sedan tar det formen av en kampanj. Det är konkurrensbegränsande och ett angrepp på yttrandefriheten.

De som attackerar Musk för inblandning blandar sig själva i. I det fördolda. Nu har Musk fått nog och vidtar rättsliga åtgärder.

Musk lämnade in en stämningsansökan till en domstol i Texas förra sommaren. Ursprungligen omfattade stämningen 18 företag, som alla var medlemmar i Global Alliance for Responsible Media, Garm, en del av World Federation of Advertisers.

Garm upplöste sig själv, men Musk upprätthåller stämningen och utvidgar den till att omfatta danska Lego och Nestlé, Colgate-Palmolive och Shell International.

Musk anser att bolagen använder sin ekonomiska makt för politiska syften. Han tillät yttrandefrihet på X efter att han tog över och det provocerar de globala företagen. De vill ha censur och kontroll.

Därför handlar annonsbojkotten om mycket mer än den enskildes rätt att bestämma var man vill annonsera. De agerar som en kartell, och kartellverksamhet är förbjuden eftersom den snedvrider den fria konkurrensen.

Teknikjättar och globala företag har använt sin marknadsmakt för att bojkotta alternativa medier. Dokument har levt med detta system i många år. Företag vågar eller vill inte annonsera i ett medium som kritiseras av myndigheter och andra medier. I sin tur fruktar de att de själva ska drabbas. Bojkotten gäller inte bara annonser, utan även att uttrycka sin åsikt på arbetsplatsen, i idrottslag, på skolmöten eller i media. Censur och självcensur ligger som en klam hand över friheten i västvärldens samhällen.

Musk har musklerna att ta upp kampen. Den ena myndigheten och institutionen efter den andra lämnar X, demonstrativt. Det har blivit ett sätt att signalera att man är på rätt sida.

Det är essensen av woke; flockmentalitet.

Det säger något om politiseringen av samhället att myndigheter som polisen vågar agera med sådana politiska övertoner. Polisen signalerar att de står för vissa värden, och yttrandefrihet är inte ett av dem.