– Många företagare har länge känt sig pressade av brottsligheten, säger Caroline Szyber på Småföretagarnas Riksförbund.
Polisen kopplar en stor del av de drygt 30 explosionerna i januari i år till utpressning av företagare.
– Det är hot och utpressning, och för att få våldet att upphöra tvingar de dig att betala pengar, säger Hampus Nygård, biträdande chef för polisens nationella operativa avdelning.
Företagen har anonymt tillfrågats om de har drabbats av gängkriminalitet. Trots att många är drabbade är det få som har sökt stöd hos Småföretagarnas Riksförbund. De misstänker att många inte anmäler brotten.
Fredrik Erfelt, direktör för Stockholms Handelskammare, tror att många är rädda för att deras verksamhet ska påverkas.
– Företagen är ovilliga att erkänna att de har drabbats eftersom de är rädda för att det ska påverka deras verksamhet eller varumärke, säger han.
Fler och fler företag rapporterar om problem med kriminell infiltration eller hot. Men många brott rapporteras aldrig.
– Mörkertalen är det stora problemet, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten i SVT:s Aktuellt.
Justitieminister Gunnar Strömmer medger att vågen av bomber är ett uttryck för en brottslighet som har tillåtits växa i Sverige under lång tid.
Polisen har uppskattat att den kriminella ekonomin omsätter 100-150 miljarder kronor per år och att cirka 62 000 personer på något sätt är aktiva i eller kopplade till ett kriminellt nätverk i landet. Kriminella från minst 57 olika länder iscensätter skjutningar och explosioner på gator och torg i Sverige.