×

Nyheter

Keith Kellogg uppmanar de europeiska länderna att komma med konkreta lösningar och öka utgifterna för sitt eget försvar istället för att klaga på sin roll i förhandlingarna.

Trumps särskilda sändebud för Ukraina, Keith Kellogg, talade på säkerhetskonferensen i München på ett sätt som retade upp europeiska politiker.

Enligt The Guardian sade Kellogg att Europa skulle konsulteras – men i slutändan uteslutas – från de planerade fredssamtalen mellan Ryssland, USA och Ukraina.

På frågan om Europa skulle vara närvarande vid de planerade samtalen sade Kellogg att han tillhörde ”realismens skola, och det kommer inte att hända”.

– Det kan vara som krita på svarta tavlan, det kan skaka lite, men jag ska berätta något som verkligen är ganska ärligt, sa Kellogg på lördag.

– Och till mina europeiska vänner vill jag säga: Ge er in i debatten, inte genom att klaga på att ni kanske, ja eller nej, vill sitta med vid bordet, utan genom att komma med konkreta förslag, idéer, öka [försvars]utgifterna.

Kelloggs kommentarer kommer att orsaka bestörtning bland vissa europeiska ledare som inte litar på Trump och tror att deras lands säkerhet är oupplösligt kopplad till Ukrainas öde. Polens utrikesminister Radosław Sikorski sade att Frankrikes president Emmanuel Macron hade bjudit in europeiska ledare till Paris på söndag för att diskutera situationen.

Utrikesminister Espen Barth Eide reagerar försiktigt på uttalandet från Kellogg, som han träffade tidigare i München, enligt NTB:s Nils Myklebost och Bibiana Dahle Piene.

– Jag tyckte att Kellogg var konstruktiv och lyhörd i vårt möte. Policyutveckling pågår fortfarande i Washington. Vårt gemensamma budskap här i München är att Europa måste sitta med vid bordet. Europa spelar en avgörande roll för Ukrainas säkerhet och Ukraina är avgörande för Europas säkerhet, säger Barth Eide.

Men Kellogg krossade de europeiska illusionerna och sade att en av anledningarna till att tidigare fredssamtal mellan Ukraina och Ryssland hade misslyckats var att för många länder var inblandade utan att kunna genomföra en sådan process. ”Vi kommer inte att gå den vägen”, avslutade Kellogg.

Zelenskyj vill ha en europeisk armé och de europeiska ledarna vill sitta med vid bordet. Men Trumpadministrationen har andra idéer och säger att det är dags för Europa att ta ansvar för sitt eget försvar.

Chockerna kommer tätt och snabbt för våra europeiska ”ledare” som enligt USA:s vicepresident J.D. Vance fruktar sitt eget folk mer än Ryssland.

J.D. Vance: – Europas ledare är mer rädda för sina egna väljare än för Ryssland

Den polske premiärministern Donald Tusk uttalade sig på sociala medier:

– Europa behöver snarast sin egen handlingsplan för Ukraina och vår säkerhet, annars kommer andra globala aktörer att besluta om vår framtid. Inte nödvändigtvis i linje med våra egna intressen … Denna plan måste utarbetas nu. Det finns ingen tid att förlora.

Polen är ett av få länder i Europa som faktiskt har ett starkt försvar, förutom möjligen Finland. Vi skulle kunna nämna Turkiet, men förtroendet för Erdogan är inte direkt bergfast.

Över 30 år av nedprioritering av försvaret i stora delar av Europa kommer att ta lång tid att bygga upp igen.

Om det är bråttom, som Tusk säger, kan det redan vara för sent. I så fall kanske det inte är en bra idé att skapa problem i relationen med den enda supermakt som kommer att skydda våra yttre gränser under överskådlig framtid.

Måhända borde länderna i Europa koncentrera sig på att skapa säkerhet inom sina egna gränser?