×

Nyheter

Falsterbo Horse Show är Sveriges mest kända ridsportsevenemang. När de nyligen lockade till sig en arabisk huvudsponsor bytte de namn till Al Shira’aa Falsterbo Horse Show. Efter starka reaktioner har beslutet nu återtagits.

Dokument skrev om denna fråga för en månad sedan, då den svenska hästshowen fick ett arabiskt namn. Ridsporten är stark i Mellanöstern och ägaren till Al Shira’aa Stables är en prinsessa med anknytning till Abu Dhabis kungafamilj. Stallet är redan förknippat med hästshower i England och Tyskland.

Jan-Olof (Jana) Wannius, styrelseordförande i Falsterbo, hävdade envist att inget skulle bli annorlunda än tidigare, inte ens med en arabisk huvudpartner. Men det var många som såg annorlunda på saken. Enligt Wannius eskalerade debatten så till den grad att den överskuggade tävlingen och själva evenemanget. Utställare och sponsorer drog sig ur och människor uttryckte sitt tydliga missnöje. Den senaste månadens proteststorm har uppenbarligen skakat om arrangörerna.

I gårdagens pressmeddelande säger Wannius:

”Denna affär utarbetades med högsta förhoppningar och entusiasm. Som en del av Al Shira’aa:s strävan, tillsammans med bland andra Hamburg och Hickstead, trodde vi att vi tillsammans skulle lyfta dessa klassiska och historiska tävlingar. Men hatet och de olika hoten som har riktats mot Al Shira’aa, mot H.H. Sheikha Fatima bint Hazza bint Zayed Al Nahyan, mot mig personligen och mina medarbetare, har varit helt orimliga.

I samma pressmeddelande skylls kommunikationsbrister på:

– Falsterbo misslyckades med att kommunicera vårt beslut och vad syftet med det långsiktiga samarbetet var. Falsterbo Horse Show har alltid stått, och står fortfarande, för Tradition och Förnyelse.

Läser man Wannius uttalanden för knappt en månad sedan kanske man känner igen en del av det kommunikationsfel som begicks: ”Vi lever i en ny värld nu”, betonade han. ”Man måste anpassa sig till nya realiteter.”

Möjligen gick inte det här budskapet fram. Eller kanske gick det inte hem. För många människor förstod mycket väl vad det handlade om: Motsättningen mellan pengar och en älskad svensk tradition. Under de senaste åren har svenskarna varit tysta och obekväma vittnen till många sådana nya verkligheter. Landets egna institutioner och kulturbärare tynar bort och försvinner under tyngden av det så kallade framsteget.

Den här gången blev det för mycket för många, och Falsterbo Horse Show fick motvilligt ändra kurs. Ett ryttarevenemang kan tyckas trivialt i dag, men det är en bra indikation på att även godmodiga, artiga svenskar börjar få nog av arabiskt inflytande. Sist men inte minst visar den här historien att det faktiskt kan hjälpa att sätta fötterna på jorden och säga att nu räcker det.