×

Ur flödet/i korthet

Hyundai har meddelat planer på att investera 20 miljarder dollar i USA, inklusive ett nytt stålverk i Louisiana. Detta kommer som ett resultat av Trumps tullmurar som infördes eftersom USA länge har haft frihandel med världen, vilket lågkostnadsländer naturligtvis har utnyttjat maximalt. I kombination med en ständigt ökande byråkrati, ökade miljöhinder och en förödande grön energipolitik har detta varit mycket skadligt för den amerikanska industrisektorn och arbetarklassen.

Detta självskadebeteende till förmån för odemokratiska lågkostnadsländer som Kina kommer att upphöra under de kommande fyra åren: Trumps administration vill få slut på klimatpolitiken som hämmar energitillgång och handlingsutrymme och locka industrin tillbaka till USA för att undvika tullar. Det verkar fungera.

En triumf för ny politik

Hyundai förväntas bygga anläggningen för 5,8 miljarder dollar nära Donaldsonville, cirka 40 mil söder om Baton Rouge. Stålverket kommer inte att leverera kostsamt och meningslöst ”grönt stål” alls, utan snarare fokusera på kvalitet och låg kostnad, vilket skapar mer än 1.400 välbehövliga jobb.

Hyundai har redan fabriker i Alabama och Georgia, men stålverket i Louisiana blir företagets första anläggning av sitt slag i Nordamerika och kommer att förse grannstaterna med metall. I februari införde presidenten 25-procentiga tullar på utländskt producerat stål och aluminium, men metall som produceras i USA kommer inte att påverkas. Hyundai vill naturligtvis undvika denna extra kostnad.

Företaget aviserar också en massiv ökning av sin bilproduktion i Georgia och signalerar att man vill investera miljarder dollar i avancerade amerikanska teknikföretag. Hyundai Motor Groups VD Chung Eui-sun har gratulerat Trump till hans ”anmärkningsvärda” start i Vita huset och uttryckt företagets gemensamma vision för ”amerikanskt industriellt ledarskap”.

Trump kallar 2 april ”Liberation Day”

Trump har lovat att alla som flyttar sin tillverkning till USA kommer att undvika tullar och har satt onsdagen den 2 april som deadline för tullar på bilar och en rad andra handelsvaror från hela världen. Mexiko och Kanada har meddelat att de kommer att vidta kraftfulla motåtgärder mot detta angrepp på den frihandel som de har åtnjutit så länge.

Den amerikanska tullpolitiken är ett paradigmskifte i den internationella handeln och är avsedd att tvinga och locka industrier som har flaggat ut till lågkostnadsländer tillbaka till USA. Västvärldens ledare verkar helt chockade av denna attack på globalismen, som har väglett västvärlden i 35 år och som framställs som den enda möjliga politiken att föra. Västerländska medier har också förutspått undergång och dysterhet för amerikanska företag som ett resultat av Trumps radikala förändringspolitik.

Tiden får utvisa vem som har rätt, men än så länge verkar det gå Trumps väg.