×

Nyheter

Kött, mejeriprodukter och socker som odlats i ett laboratorium kan komma att säljas i Storbritannien inom två år. Detta rapporterar BBC.

Food Standards Agency (FSA) tittar på hur man kan påskynda godkännandeprocessen för laboratorieodlad mat. Sådana produkter odlas från celler i små kemiska anläggningar. Brittiska företag har varit ledande inom detta område vetenskapligt, men anser att de har hållits tillbaka av nuvarande regler.

Hundmat tillverkad av kött som odlats i fabriker började säljas i Storbritannien för första gången förra månaden.

Singapore blev 2020 det första landet att tillåta försäljning av cellodlat kött för humankonsumtion, följt av USA tre år senare och Israel förra året. Italien och de amerikanska delstaterna Alabama och Florida har dock infört förbud.

Bill Gates företag för laboratorieodlad, klimatvänlig bröstmjölk går i konkurs

Laboratorieodlad mat odlas till växt- eller djurvävnad från små celler. Cellerna odlas i fermenteringstankar och bearbetas sedan för att se ut som mat. Detta kan ibland innebära genmodifiering för att finjustera matens egenskaper.

De påstådda fördelarna är att de är bättre för miljön och potentiellt hälsosammare. Regeringen är angelägen om att se laboratorieodlad mat blomstra i hopp om att det kan skapa nya jobb.

Ivy Farm Technologies i Oxford är redo att lansera labratorieodlade biffar. Food Standards Agency säger att man siktar på att slutföra den fullständiga säkerhetsbedömningen av två laboratorieodlade livsmedel under den tvååriga process som man har inlett.

Professor Robin May, FSA:s chefsforskare, hävdar för BBC News att det inte skulle äventyra konsumenternas säkerhet. Men kritiker menar att det är en intressekonflikt att involvera företag i utarbetandet av de nya reglerna.

Thomas menar att dessa högteknologiska livsmedel kanske inte är så miljövänliga som de utger sig för att vara. Det krävs energi för att tillverka dem och de påstådda hälsofördelarna är inte uppenbara.

– Laboratorieodlad mat är i slutändan ultraprocessad mat, och vi befinner oss i en tid då vi försöker få människor att äta mindre ultraprocessad mat eftersom det har hälsoeffekter, säger Pat Thomas.

– Och det är värt att påpeka att dessa ultraprocessade livsmedel inte har varit en del av den mänskliga kosten tidigare.