×

Nyheter

Macron fortsätter att driva på för en stödstyrka och betonar att det inte ska vara en fredsbevarande styrka. Ryssarna säger nej till båda och varnar Paris för att hamna i konflikt med Ryssland.

En internationell stödstyrka till Ukraina planeras, säger Frankrikes president Emmanuel Macron efter Ukraina-mötet med representanter från ett 30-tal länder.

Enligt Macron är det meningen att styrkan ska sättas in efter att ett fredsavtal mellan Ukraina och Ryssland är på plats. Men inte alla av de cirka 30 länderna har uttryckt intresse för att ansluta sig till styrkan, säger Macron.

– Den kommer inte att ha till uppgift att vara fredsbevarande, den kommer inte att vara vid fronten, den kommer inte att ersätta den ukrainska armén. Men den kommer att vara ett stöd, utplacerad i vissa strategiska områden, för att visa ett uthålligt stöd, sade Macron vid en presskonferens efter torsdagens toppmöte i presidentpalatset i Paris.

– Stödstyrkorna är ett fransk-brittiskt förslag. Det är efterfrågat av Ukraina och noterat av flera länder som har uttryckt vilja att ansluta sig. Det är inte enhälligt, men det är känt. Dessutom behöver vi inte enhällighet för att uppnå detta, sade presidenten.

Det är svårt att bedöma hur mycket stöd Macron har. Meloni försöker argumentera för att USA måste vara med nästa gång. Det tyder på en viss oro. Macron gör upp utan värd.

Enligt Macron kommer en fransk-brittisk delegation snart att resa till Kiev för att diskutera planerna, som också inkluderar diskussioner om den ukrainska arméns utformning.

– Dessa utbyten mellan militära ledare bör ange platsen och antalet soldater, så att det är tillförlitligt, sade han.

Tysklands tillförordnade premiärminister Olaf Scholz uttrycker återigen försiktighet om ett eventuellt tyskt bidrag till en sådan styrka.

– I detta avseende koncentrerar vi oss på vad som ligger omedelbart framför oss, sade han.

Detta inkluderar att stärka Ukrainas försvar, enligt Scholz:

– Tyskland har varit ledande i Europa på detta område under de senaste åren och kommer att fortsätta att vara det.

Europeiska ledare tror fortfarande att amerikanerna kan övertalas att delta. Det finns inget som tyder på det.

En anledning till att vissa europeiska länder är mer bekväma med en sådan eventuell stödstyrka i Ukraina än andra kan vara att det är oklart om USA:s president Donald Trump kommer att tillåta amerikanska styrkor och underrättelser att bidra.

Europeiska ledare tror fortfarande att amerikanerna kan övertalas att delta.

– Detta kräver engagemang och stöd från USA. Det är en diskussion som vi har haft med presidenten vid många tillfällen, sade Storbritanniens premiärminister Keir Starmer.

Macron antydde att de kanske måste klara sig utan USA:s stöd.

–  Vi måste hoppas på det bästa och förbereda oss för det värsta. Min förhoppning är att amerikanerna är på vår sida och att de kommer att ge stöd och till och med spela en aktiv roll. Men vi måste vara beredda på en situation där de kanske inte vill vara inblandade, sade han.

Espen Barth Eide har tillbringat dagen i Ukraina tillsammans med Tonje Brenna. Han säger att ukrainarna börjar bli otåliga. De hör mycket prat, men ser inga resultat.

Innan ledarna möttes i lyxen i presidentpalatset i Frankrike skadades över 20 personer i en rysk drönarattack mot Kharkiv-regionen i Ukraina.

På torsdagseftermiddagen dödade kraftiga attacker minst en person och slog ut elektriciteten i delar av Kherson, enligt ukrainska myndigheter.

USA förhandlade förra veckan och denna vecka fram avtal för att skydda Svarta havets sjöfart och energiinfrastruktur, men Ukraina och Ryssland är oense om detaljerna.

De har också anklagat varandra för att bryta mot avtalen.

Zelenskyj

Zelenskyj klagar på att USA ständigt ändrar i mineralavtalet så att det blir omöjligt att följa. Ambrose Evans Pritchard hävdar i Telegraph att USA planerar att råna Ukraina: USA vill ha rätten till hälften av Ukrainas olje- och gasfyndigheter och alla dess gruvor och infrastruktur. -”Det är ett expropriationsdokument”, säger Alan Riley vid Atlantic Council.

Frågan är hur mycket sanning det ligger i påståendena. Atlantic Council anses vara en gren av CIA och är fullt av före detta CIA-chefer.

Evans Pritchard anser att USA:s relation till Ukraina påminner om Molotov-Ribbentrop-pakten som ledde fram till andra världskriget.

I den här miljön är det inte konstigt att Zelenskyj inspireras att kritisera USA. Frågan är om det är klokt att göra det offentligt.

USA pressar och ändrar ständigt villkoren i det föreslagna mineralavtalet med Ukraina, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Presidenten tillade dock att han inte vill att USA ska tro att Ukraina är emot avtalet. Han talade vid en presskonferens efter det tredje mötet i den så kallade koalitionen av villiga, som arbetar för att hitta en fredslösning för Ukraina, som ägde rum i Paris på torsdagen.

Zelenskyj vill se en tuffare hållning från USA gentemot Ryssland, säger han, och menar att Rysslands president Vladimir Putin försöker skapa splittring.

– Han vill verkligen splittra Europa och USA, Putin vill verkligen det, säger Zelenskyj.

USA har inte deltagit i något av koalitionens möten, men har separata förhandlingsprocesser med Ryssland och Ukraina.

Zelenskyj kritiserar också de signaler som har getts om att sanktionerna mot Ryssland kan komma att lättas.

– De signaler vi har hört från Saudiarabien eller från det hållet om sanktionerna, att de kan komma att lättas, är mycket farliga signaler, säger presidenten.

Det är i Saudiarabien som USA har haft separata förhandlingar med Ryssland och Ukraina.(NTB)