
I ett debattinlägg i Khrono skriver Kristensen:
”Det finns fortfarande inte ett enda universitet eller högskola som har gått över till helt vegetariska matsalar och catering i allmänhet.”
Han menar att en sådan förändring skulle tydliggöra universitetens inställning till djurskydd och bidra till en mer etiskt medveten matkultur.
”Min utgångspunkt är att vi kan använda universitetets roll i samhället för att ställa frågor om livsmedelsproduktionen i det globala samhället. Det skulle sätta något på sin spets och få folk att tänka till. Det går bra att gå på universitetet och inte bli serverad kött i matsalen”, säger han.
Förslaget har dock mött motstånd från nutritionsforskaren Birger Svihus. Enligt Khrono reagerar han starkt på idén om köttfria matsalar och kallar det för en ”fruktansvärd idé”.
Svihus forskar och undervisar inom näringslära och anser att djurhållningen spelar en viktig roll i ett hållbart livsmedelssystem.
”Den stora majoriteten av det foder som boskapen äter är mat som till stor del är av dålig kvalitet för människor, eller som har odlats i jordar där det inte går att odla mat för människor”, säger Svihus till tidningen.
Han anser också att det inte är förenligt med en holistisk förståelse av livsmedelssystemet att undvika kött men fortsätta att konsumera till exempel mjölk.
Debatten om matservering vid universitet fortsätter, med olika syn på hur institutioner kan bidra till ”hållbarhet och etisk medvetenhet”.