×

Nyheter

 

Kinesiskägda British Steel har meddelat planer på att stänga sitt stålverk i Scunthorpe, vilket hotar 2.700 arbetstillfällen och potentiellt avslutar över 160 års industrihistoria i den nordengelska staden.

Med hela stålindustrins framtid på spel i den industriella revolutionens hemland, rapporterar Business Standard.

Bolaget, som ägs av kinesiska Jingye Group, har hänvisat till ekonomiska förluster på 700.000 pund per dag, liksom till ekonomiska påtryckningar inklusive tullar och stigande miljökostnader. Beslutet har mötts av stark kritik från fackföreningar, som har beskrivit det som ”förödande”.

Nedläggningen av Scunthorpes smältverk följer på ett liknande beslut av Tata Steel att stänga sina masugnar i Port Talbot, Wales. Detta gör att Storbritannien är det enda G7-land som inte kan producera stål från grunden med traditionella metoder.

Anledningen till nedläggningsplanerna är att British Steel inte har lyckats nå en överenskommelse med den brittiska regeringen om ett räddningspaket, enligt Associated Press (AP).

Facken uppmanade regeringen att hjälpa till att säkra företagets framtid, som enligt Jingye lider dagliga förluster på cirka 700 000 pund trots att det kinesiska företaget har investerat mer än 1,2 miljarder pund i att upprätthålla verksamheten sedan övertagandet av British Steel 2020.

British Steel hade ambitioner att producera stål med lägre utsläpp av växthusgaser:

Företaget hade sökt statligt stöd för en stor investering i två nya elektriska ljusbågsugnar, som skulle släppa ut mycket mindre kol i atmosfären, men ingen överenskommelse nåddes efter månader av förhandlingar.

Arbetarrörelsen är fortfarande på klimatspåret:

Facken publicerade förra månaden en rapport som beskriver hur stålproduktionen vid British Steel kan minskas, vilket skulle innebära fortsatt drift av Scunthorpes två befintliga masugnar, samtidigt som två nya elektriska masugnar byggs på plats. Planen kommer att kräva ytterligare 200 miljoner pund i statligt stöd för att minska koldioxidkostnaderna under interimsperioden.

Linda McCulloch, ledare för fackförbundet Unite, säger till The Guardian att regeringen har en skyldighet att rädda stålverket i Scunthorpe, som hon säger är en viktig strategisk tillgång för Storbritannien.