
Apple får det största bötesbeloppet: 500 miljoner euro, motsvarande 5,6 miljarder kronor. Meta, å andra sidan, får böta 200 miljoner euro, motsvarande 2,3 miljarder kronor.
– De två besluten kommer efter omfattande dialog med de två företagen för att ge dem möjlighet att ge detaljerade presentationer av sina synpunkter och argument, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande på onsdagen (NTB-AP)
Båda bolagen kommer att överklaga besluten. Apple anklagar EU-kommissionen för att orättvist rikta in sig på bolaget och menar att EU ständigt flyttar målstolparna trots bolagets ansträngningar att följa reglerna.
– Kommissionen försöker hindra framgångsrika amerikanska företag samtidigt som de tillåter kinesiska och europeiska företag att verka under olika standarder, säger Joel Kaplan, chef för Metas internationella verksamhet, i ett uttalande.
Säger att nationalitet har betydelse
EU-kommissionen anser att böterna är proportionerliga och förnekar samtidigt att det finns riktade åtgärder specifikt mot amerikanska företag.
– Vi bryr oss inte om vem som äger ett företag. Vi bryr oss inte om var företaget är beläget, säger Thomas Regnier, talesman för kommissionen.
– Oavsett om du är ett kinesiskt företag, ett amerikanskt företag eller ett europeiskt företag måste du fortfarande följa EU:s regler, säger han.
USA:s president Donald Trump och hans team kommer förmodligen att ha en annan uppfattning. De kommer förmodligen att se böterna som ännu ett exempel på den totala bristen på yttrandefrihet i EU-området. Med dessa böter skulle EU alltså kunna omöjliggöra ett handelsavtal med USA.
Rubio säger att USA kommer att kräva yttrandefrihet i hela Europa
60 dagars respitperiod
Apple bryter mot digitala konkurrensregler genom sin appbutik, enligt EU.
Sedan november 2023 har Meta gett europeiska användare möjlighet att välja annonsfria versioner av Facebook och Instagram, och EU anser att Meta har tvingat miljontals användare i hela EU till ett tvådelat val: betala eller samtycka.
Apple och Meta måste betala miljardböterna inom 60 dagar, och de riskerar att böterna ökar om de inte betalas.
Inte den första EU-boten
– Kommissionen fortsätter sin dialog med Apple och Meta för att säkerställa efterlevnad av kommissionens beslut och DMA-lagarna framöver, heter det.
Bakgrunden till böterna är EU:s två nya datalagar, Digital Services Act (DSA) och Digital Markets Act (DMA), som trädde i kraft förra året. Det är inte första gången som EU-kommissionen bötfäller de största nätjättarna, som råkar vara amerikanska.
I höstas slog EU:s högsta domstol fast att Apple måste betala 13 miljarder euro, motsvarande drygt 150 miljarder kronor, till de irländska myndigheterna i ett skatteärende. För drygt ett år sedan bötfällde EU-kommissionen bolaget med 1,84 miljarder euro, motsvarande cirka 21 miljarder kronor, för illojala konkurrensmetoder inom musikstreaming. Apple har bestritt i båda fallen.
Bryssel verkar fast beslutet att hamna i full konflikt med både Kreml och Washington. Kanske är det sista alternativet att välja den spanske premiärministern Pedro Sanchez lösning och gå till sängs med regimen i Peking.