×

Nyheter

Asyljurister reagerar starkt på behandlingen av ukrainska flyktingar som nu uppmanas att lämna Norge.

Anledningen är att endast de som befann sig i Ukraina när Ryssland invaderade landet den 24 februari 2022 har rätt till kollektivt skydd. Detta orsakar förtvivlan och rädsla bland dem som anlände till Norge efter detta datum, skriver NRK.

En kvinna i Bergen, som befann sig i Polen på arbetsvisum när invasionen startade och senare reste till Norge med sin dotter, har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Dottern får stanna, medan mamman måste återvända till sin hemstad Nikopol, ett område som fortfarande är föremål för frekventa drönarattacker, enligt statskanalen.

Hennes advokat, Kristine Aarre Hånes, anser att behandlingen av denna grupp är ovärdig och att bedömningen av säkerhetsläget i olika delar av Ukraina är för dålig.

Utlänningsdirektoratet (UDI) betonar att det är politikerna som sätter kriterierna för vilka som får uppehållstillstånd och att de gör noggranna bedömningar av säkerhetsläget baserat på flera källor. Justitiedepartementet understryker behovet av en tydlig definition av vem som har rätt till kollektivt skydd.

Ukrainska flyktingar som har beviljats uppehållstillstånd i Norge har vissa rättigheter. Enligt UNHCR har de rätt till sjukvård, rätt till arbete och deras barn har rätt till skolgång och förskola. De kan också få hjälp att bosätta sig i en kommun.

När det gäller ekonomiskt stöd deltar många ukrainska flyktingar i introduktionsprogrammet och får introduktionsersättning från den kommun där de är bosatta. Enligt Visit Ukraine kan de också ha rätt till olika former av ekonomiskt stöd från staten, men det kan bero på deras status och deltagande i introduktionsprogrammet.

Det är viktigt att notera att reglerna kring ekonomiskt stöd kan vara komplexa och variera, så vissa får stora summor från den norska staten. Efter ett år har dock alla ukrainare rätt till ett engångsbelopp från staten på cirka 93 000 NOK. År 2024 fick varje ukrainare detta belopp omedelbart, utöver mer än 20 000 norska kronor i månaden, men det beloppet har minskats något nu på grund av den eländiga kommunala ekonomin runt Norge.

För barn finns särskilda satser, som fram till i år har varit skyhöga, men de ska nu sänkas med 6.000 norska kronor.

Asyladvokat Hånes anser att det finns ologiska kriterier för vem som får stanna och vem som måste åka hem, och att familjer splittras på ett orättvist sätt.