
Det framgår av en rapport som publicerades av Försäkringskassan tisdagen den 22 april.
”Kriminella missbrukar välfärdssystemet genom assistansersättning. Fyra av tio brukare uppskattas ha varit i kontakt med personliga assistenter som antingen är kopplade till eller aktiva inom organiserad brottslighet”, heter det i rapporten.
Vidare visar rapporten att under perioden 2022-2023 hade samtliga av de 62 största assistansbolagen i Sverige anställda med kopplingar till kriminella nätverk och att 89 procent av de brukare som använder sig av dessa bolag uppges få assistans av personer som är involverade i gäng.
Det ger klirr i kassan.
Lurar till sig minst 24 miljarder
Sveriges generösa system för personlig assistans är värt 27 miljarder kronor årligen.
I genomsnitt går cirka 24 miljarder kronor av regeringens anslag för personlig assistans direkt till företag med koppling till gängkriminalitet, skriver Fria Tider.
Enligt rapporten är det troligt att den kriminella andelen av budgeten är ännu högre, baserat på att 100 procent av de 62 mest lönsamma assistansbolagen har kopplingar till kriminella nätverk.
Samtidigt går 24 miljarder kronor av statens anslag för personlig assistans direkt till bolag med kopplingar till gängkriminalitet.
Samtidigt påpekar Försäkringskassan att assistansbedrägerier endast står för en liten del av de kriminella nätverkens inkomster från privatiserad välfärd.
Enligt polisens siffror från 2023 finns det totalt 62.000 gängkriminella i Sverige och Fria Tider skriver att statens faktiska stöd till gängkriminaliteten överstiger stödet till polisen, när alla budgetposter tas med i beräkningen.
Den svenska polisen får knappt 45 miljarder kronor år 2025.
Det innebär att miljarder av den svenska statens välfärdspengar går, både direkt och indirekt, till att finansiera de gäng som politikerna tydligen försöker bekämpa.
Den perfekta bluffen
Försäkringskassan och Nationellt underrättelsecentrum avslöjar att det i många fall rör sig om ren fiktion: Många av de så kallade funktionshindrade är egentligen inte i behov av vård, och de så kallade assistansbolagen ger knappast någon hjälp alls.
Istället har dessa privata företag blivit en front för organiserad brottslighet.
För gängmedlemmar är det ett perfekt arrangemang: Att vara registrerad som personlig assistent ger vita inkomster, frihet att verka kriminellt på heltid och minimal risk att bli upptäckt.
Det arbete som aldrig blir gjort betalas med skattepengar som aldrig borde ha betalats ut.
80 procent har invandrarbakgrund
Enligt våldsbrottsstatistiken toppar personer med invandrarbakgrund, och särskilt andra generationens invandrare, statistiken över bedragare.
Många hävdar att de vårdar släktingar eller familjemedlemmar inom ramen för assistansersättningen, men det betyder inte att behovet är verkligt:
Tidigare studier av assistansbolag med kopplingar till organiserad brottslighet visar att dessa bolag ofta uppträder med en vit fasad, korrekt bokföring och solid ekonomi, men i varierande grad ägnar sig åt kriminell verksamhet. Bolag med kopplingar till organiserad brottslighet har många användare som är nära familjemedlemmar till aktiva kriminella, eller har kopplingar till dem, och nästan alla har haft familjemedlemmar som personliga assistenter under perioden, heter det i rapporten.
Förtroendet för läkare håller på att förstöras
Kriminella aktörer och deras familjer verkar således både som användare och som personliga assistenter, och använder fiktiva tjänster och förfalskade dokument för att säkra betalningar, enligt rapporten.
Detta ger upphov till ett annat problem: Olika yrkesgrupper, som normalt åtnjuter ett högt förtroende hos allmänheten, hjälper de kriminella klanerna. Det handlar om allt från läkare och terapeuter till andra yrkesgrupper som hjälper till att ta fram falska dokument för att legitimera fiktiva behov och utkräva förmåner.
De kriminella klanerna i Sverige har därmed infiltrerat och förstört det svenska välfärdssystemet, liksom förtroendet för viktiga yrkesgrupper som ska värna om människors hälsa, förutom att de som individer utnyttjar systemet.