×

Nyheter

För Ingrid Bondesson i Mörarp utanför Bjuv i sydvästra Sverige brukar det vara ett speciellt tillfälle att se till sina bin efter vintern. Men så var inte fallet i år. Istället upptäckte hon att alla tio bikuporna var tomma. ”Det kommer att bli en väldigt lugn vår här på gården”, säger hon till SVT.

Enligt Sveriges Biodlares Riksförbund har det den senaste tiden kommit in ett 50-tal rapporter från biodlare, främst i Skåne, som gjort liknande upptäckter.

Det är relativt vanligt att bisamhällen dör av olika sjukdomar, men att bin försvinner på det här sättet är ovanligt.

”Vi är inte riktigt vana vid det här i Sverige. I USA händer det ganska ofta. Men det är för tidigt att säga varför. Vi följer utvecklingen och behöver veta mer”, säger Björn Gustavsson, rådgivare för bihälsa och biologisk mångfald på Jordbruksverket.

Situationen i USA är definitivt värre. Den amerikanska biodlingsindustrin befinner sig i kris på grund av att hundratals miljoner bin har dött under oförklarliga omständigheter under de senaste åtta månaderna. Scott McArt vid Cornell University i New York säger att detta förmodligen är den största förlusten av bisamhällen i USA:s historia.

Det är en katastrof i vardande för industrin. Blake Shook, en av landets främsta biodlare, har hittat tiotusentals döda insekter på sina gårdar. Han säger att han aldrig har sett förluster som denna tidigare. ”Uppgifterna visar oss att detta är den värsta förlusten av bin i historien”, sa Shook till CBS på lördag morgon.

Vetenskapsmän kämpar för att förstå vad som orsakar dödsfallen. Entomologen Juliana Rangel har studerat bikupor i sitt labb. Det finns några potentiella förklaringar, säger hon, inklusive förändrade livsmiljöer och vädermönster. Men det finns inget slutgiltigt svar.

Utöver att producera honung spelar bin också en mycket viktig, indirekt roll i livsmedelsproduktionen. De pollinerar 75 procent av den frukt, de nötter och de grönsaker som odlas i USA. Shook anser att de nuvarande förlusterna är ohållbara.

”Om detta är en flerårig affär kommer det att förändra vårt sätt att äta mat”, säger Shook. ”Om vi förlorar 80 procent av våra bin varje år kan inte industrin överleva, vilket innebär att vi inte kan pollinera i den skala vi behöver för att producera mat i USA.”</p

Ett exempel är mandlar. När de pollineras av honungsbin producerar mandelträd två till tre tusen pund mandlar per tunnland. Utan pollinering producerar mandelträden bara 200 kg nötter per tunnland. ”Det finns ingen mandelskörd utan honungsbin”, påpekar Shook.

En av Shooks verksamheter fokuserar på att återuppbygga döda bikupor. Han får in ett alarmerande antal sådana bikupor från människor över hela USA. Biodlargrupper säger att 25 procent av den kommersiella verksamheten kan komma att läggas ned i slutet av året på grund av förlusterna.

”Jag fick ett samtal från en vän som hade 20.000 bikupor i början av vintern och nu har han mindre än 1.000. Han sa: ’Det var det, jag är färdig’. Jag har fått alldeles för många sådana samtal under de senaste veckorna”, säger Blake Shook. ”Det här är inte bara en biodlarfråga. Det här är en nationell fråga om livsmedelssäkerhet.”