×

Nyheter

Under de kommande dagarna kommer EU-länderna att försöka visa upp en enad front mot USA:s president Donald Trumps tullar.

De väntas godkänna en första uppsättning riktade motåtgärder på upp till 28 miljarder dollar i amerikansk import, från tandtråd till diamanter, rapporterar Reuters.

Ett sådant beslut skulle innebära att EU ansluter sig till Kina och Kanada i införandet av vedergällningstullar mot USA, i en tidig upptrappning av vad vissa fruktar kommer att bli ett globalt handelskrig.

EU, som består av 27 länder, står inför 25-procentiga importtullar på stål, aluminium och bilar, samt ”ömsesidiga” tullar på 20 procent från och med onsdag för nästan alla andra varor.

Europeiska kommissionen, som samordnar EU:s handelspolitik, kommer sent på måndagen att föreslå medlemsländerna en lista över amerikanska produkter som ska beläggas med extra tullar som svar på Trumps stål- och aluminiumtullar, snarare än de bredare ömsesidiga tullarna.

Listan väntas omfatta amerikanskt kött, spannmål, vin, trä och kläder, liksom tuggummi, tandtråd, dammsugare och toalettpapper.


Amerikanska klädmärken är en av många produkter som nu riskerar en stark mottull från EU. Illustrationsbild: Pexels.

En produkt som har fått mycket uppmärksamhet och skapat oenighet inom EU är bourbon. Kommissionen har öronmärkt en tull på 50 procent, vilket fick Trump att hota med en 200-procentig mottariff på alkoholhaltiga drycker från EU om blocket går vidare med planen.

Vinproducenterna Frankrike och Italien har båda uttryckt oro. EU, vars ekonomi är starkt beroende av frihandel, är angeläget om att säkra ett brett stöd för ett eventuellt svar för att upprätthålla trycket på Trump för att slutligen inleda förhandlingar.

Luxemburg kommer tidigare på måndagen att vara värd för det första EU-omfattande politiska mötet sedan Trumps tillkännagivande av de svepande tullarna, där handelsministrar från de 27 EU-länderna kommer att utbyta åsikter om effekterna och hur man bäst kan svara.

EU-diplomater sade att huvudsyftet med mötet är att nå fram till ett enat budskap om en önskan att förhandla med Washington om ett avskaffande av tullarna, men också en beredskap att svara med motåtgärder om det misslyckas.

Bland EU:s medlemsländer finns det olika åsikter om hur man ska agera. Frankrike har sagt att EU bör arbeta på ett paket som går långt utöver tullar, och Frankrikes president Emmanuel Macron har föreslagit att europeiska företag ska avbryta investeringar i USA tills ”saker och ting är klarlagda”.

Irland, som skickar nästan en tredjedel av sin export till USA, har efterlyst ett ”genomtänkt och välavvägt” svar, medan Italien, EU:s tredje största exportör till USA, har ifrågasatt om EU överhuvudtaget ska svara med motåtgärder.

Samtalen med Washington har hittills inte gett några resultat. EU:s handelskommissionär Maros Sefcovic beskrev sitt två timmar långa samtal med USA:s motsvarigheter på fredagen som ”uppriktigt” när han sade att USA:s tullar var ”skadliga och orättvisa”.

De första EU-tullarna kommer ändå att gå till omröstning på onsdag och kommer att godkännas om inte en kvalificerad majoritet av 15 EU-medlemmar som representerar 65 procent av EU:s befolkning röstar emot, vilket anses osannolikt.

De kommer att träda i kraft i två steg, en mindre del den 15 april och resten en månad senare.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kommer också att hålla separata diskussioner på måndag och tisdag med VD:ar från stål-, fordons- och läkemedelsindustrin för att bedöma effekterna av tullarna och besluta vad som ska göras härnäst.