
Brittiska inrikesministern Yvette Cooper diskuterade detta förra månaden under ett möte med chefen för FN:s flyktingkommissariat (UNHCR), skriver The Times. Den brittiska regeringen planerar att skicka avvisade asylsökande till länder på Balkan, mot en avgift.
Italien har redan ett sådant avtal med Albanien, men Giorgia Melonis regering möter starkt motstånd från det italienska rättsväsendet.
Massmigrationen till Storbritannien i synnerhet är utom kontroll och växer. Totalt 9099 migranter har korsat kanalen i 162 båtar hittills i år, 45 procent fler än vid samma tid förra året och 81 procent fler än 2023. Hittills denna månad har 2.246 migranter korsat kanalen.
Alla förstår att de brittiska myndigheterna lätt hade kunnat stoppa de illegala migranterna i Engelska kanalen om viljan funnits. Men i åratal har de valt att släppa in dem i landet och sedan inkvartera migranterna på dyra hotell. Detta hände också när det konservativa partiet satt vid makten i 14 år.
UNHCR har tagit fram ett eget förslag på hur återvändandehubbarna ska se ut för att fungera effektivt och uppfylla UNHCR:s juridiska krav. Regeringskällor sade att godkännandet av hubbarna var avgörande, eftersom UNHCR ingrep i High Court-fallet mot Tory-regeringens Rwanda-plan, vilket i slutändan ledde till att den förklarades olaglig.
UNHCR säger nu att man kommer att erbjuda stöd till länder som Storbritannien i deras ansträngningar att etablera sådana hubbar, så länge de inte står i konflikt med UNHCR:s mandat att skydda flyktingar, så att migranters mänskliga rättigheter ”på ett tillförlitligt sätt uppfylls”.
Den brittiska regeringen har inte inlett några formella samtal, men potentiella partnerländer inkluderar Albanien, Serbien, Bosnien och Nordmakedonien. Under hösten kommer Storbritannien att stå värd för ett möte med ledare från västra Balkan i London, där illegal migration kommer att stå högst upp på dagordningen.
Den brittiska regeringen verkar inte känna någon särskild brådska med att hantera migrationsfrågan. Men Cooper sa i sitt möte med Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie, att regeringen inte skulle öppna nya, säkra och lagliga vägar för flyktingar förrän Storbritannien hade reparerat sitt ”trasiga asylsystem” och minskat nettomigrationen avsevärt.
År 2024 upplevde Storbritannien en nettomigration på 728.000 personer. Alla åtgärder som Starmer och co inför för att minska detta antal kommer sannolikt att möta massivt motstånd i det brittiska rättsväsendet.
Torypartiet är kritiskt till regeringens planer och anser att Labour borde ha fullföljt den förra regeringens Rwanda-planer. Chris Philp, skuggminister för inrikesfrågor, uttryckte det så här:
”Detta visar att fler och fler länder överväger att skicka illegala invandrare till platser utanför Europa. Storbritannien kunde ha lett världen med vårt rwandiska deportationssystem, men Labour avbröt det innan det ens kom igång, och nu 2025 har hittills sett rekordnivåer av olagliga korsningar.”
Bland vanliga britter är det nog få som förväntar sig att Labour ska lyckas med sina planer. De har hört talas om sådana åtgärder för många gånger, i för många år.